Zomerse Griekse lekkernijen - bij OlympiaMarkt

In de gezellige Raadhuisstraat in Alphen vind je sinds een paar maanden op nummer 271  OlympiaMarkt, een Griekse koffie- en delicatessenzaak waar je terecht kunt voor de lekkerste koffie, hartige en zoete taarten en authentieke Griekse producten. Eigenaar Alexandros Tsougklinis (39), de oudere broer van Nikos van het restaurant Olympia, vertelt hoe hij de Griekse cultuur naar Alphen brengt. 

‘We willen laten zien dat de Griekse keuken veel meer is dan alleen gyros’

Het idee voor een winkeltje kwam naar aanleiding van vragen van gasten in restaurant Olympia. Dit restaurant zit verderop in dezelfde straat. “Veel mensen komen naar het restaurant en vragen of de speciale Griekse producten waarmee de gerechten worden gemaakt, ook ergens te koop zijn. Toen kwam ik op het idee dat er een winkeltje moest komen in Alphen waar mensen hiervoor terecht kunnen”, legt Alexandros uit.

Alle producten die te koop zijn bij OlympiaMarkt importeert Alexandros direct uit Griekenland, van olijfolie en wijn tot aan pasteitjes en Griekse bieren. Ook geeft hij advies over hoe je met de producten aan de slag kunt. “Ik kook en bak graag, dus ik weet goed wat je met de verschillende producten kunt maken. En alles is vers en echt, dus echte Griekse yoghurt en echte Feta kaas.”

Vers, gezond en huisgemaakt

Naast dat je in de winkel terecht kunt voor producten, kun je er ook Griekse koffie en gebak krijgen. Verder is het mogelijk om met Griekse hartige taarten te ontbijten of lunchen. Deze lekkernijen zijn overal in Griekenland te vinden volgens Alexandros, maar in Nederland nauwelijks te verkrijgen. “We hebben verschillende hartige taarten, bijvoorbeeld met feta en spinazie, een vegetarische met courgette en andere groente, en een hartige taart met gehakt”.

Ook verkopen ze bij OlympiaMarkt een traditioneel Grieks ontbijtgebakje, bougatsa. Dit is gebak met vanille custard, geserveerd met poedersuiker en kaneel. Daarnaast kun je bij de Griekse zaak terecht voor veel verschillende soorten taarten. Alexandros maakt ze allemaal zelf. “Ik begin de dag altijd vroeg zodat ik tijd heb om de taarten en de baklava te bakken. Zelfs de koekjes bij de koffie zijn huisgemaakt!”