Op het water

De Oude Rijn doorkruist de gemeente Alphen aan den Rijn en daardoor doen dagelijks honderden boten hetzelfde. Van reusachtige binnenvaartschepen tot plezierjachten en van sloepen tot rubberen bootjes, de variëteit is enorm.

De grote vaartuigen bevaren deze grote rivier richting zee of naar de haven van Rotterdam dan wel Amsterdam. Tussen Zwammerdam en Alphen kunnen zij via het Aarkanaal richting het noorden en via De Gouwe naar het zuiden. De pleziervaart kan daarentegen ook voor smallere waterroutes kiezen. Alle vaarroutes zijn op elkaar afgestemd waardoor de Nieuwkoopse Plassen, De Langeraarse Plassen, de Zegersloot en het Braassemermeer makkelijk te bereiken zijn. Denk ook eens aan een boottocht in westelijke richting, naar Leiden, de stad van ontdekkingen. Vanaf het water is Leiden ineens een totaal andere, maar niet minder mooie stad. Of wat te denken van Boskoop. Het Boomkwekerijmuseum biedt vaartochten aan die bezoekers meenemen langs de kwekerijen.

Je wil zelf niet varen of wil dat wel maar hebt geen boot? In Nieuwkoop kunnen fluisterbootjes en op diverse plekken kunnen sloepen worden gehuurd. Tot slot zijn daar natuurlijk nog de rondvaartboten van Avifauna, waar met een hapje en een drankje in de hand van het gezelschap en de omgeving kan worden genoten.

Vaarroutes

Ontdek het Groene Hart vanaf het water, vaar over de Oude Rijn, ontdek de mooiste plassen en vaar langs prachtige dorpen. Laat je inspireren en ontdek de mooiste vaarroutes van Alphen aan den Rijn en omgeving op groenehart.nl. 

Bekijk vaarroutes

Vaarroute tips