In en om Alphen

Wist je dat het Groene Hart meer water bergt dan heel Friesland? Op de plassen, meren, riviertjes en sloten geniet je van rust en natuur. Je raakt in de ban van de water- en weidevogels die roepen. Of je bent juist actief in de weer. 

De Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen, het Braassemermeer en de Reeuwijkse Plassen hebben elk hun eigen karakter. Van stil en ingetogen tot actief en uitbundig. De mogelijkheden zijn er eindeloos. Van een middagje suppen tot en met een dagenlange vaartocht over het water. Je maakt er de mooiste wandelingen door polders met houtkades, rietkragen, dijken en boerenweggetjes. En neem van ons aan: je komt altijd wel langs een plek waar je op je gemak over het water kunt turen. Vaak met een hapje en drankje in de hand.

In de ban van het water

Kaag en Braassem

De ‘Kaag’ is het oudste en nog altijd een van de populairste watersportgebieden van Nederland. De Kagerplassen liggen midden in het Groene Hart, van het Haarlemmermeer tot Leiden en bieden eindeloos veel mogelijkheden. Van relaxt dobberen op je supplank tot uitgebreide vaartochten naar Leiden, het Braassemermeer of de Westeinderplassen. Kaageiland is samen met het dorp Buitenkaag in de zomer een waar walhalla voor de watersporter. Gezellig druk, maar door de letterlijke ‘zee’ aan ruimte komen bezoekers ook aan hun rust.

Reeuwijkse Plassen, een Hollands paradijsje

Het uitzicht over deze plassen – het zijn er maar liefst dertien – tussen Reeuwijk en Gouda is geweldig. En een vaartocht door de natuur een echte belevenis. Maar er is meer dan vaar- en surfplezier. Het is een paradijsje voor vogels, die hier het hele jaar neerstrijken. Rondom het water zie je het oude polderland met houtkades, rietkragen, dijken en boerenweggetjes. Hollandser kan het niet. Aan de rand van de plas, waar wordt gesurft, ligt een zandstrand met speel- en ligweide. Het zwemgedeelte is afgeschermd en geschikt voor kleine kinderen. Het terras van het paviljoen biedt een mooi uitzicht over de plas. Ga te voet of met de fiets op pad en stop onderweg bij bijvoorbeeld het Streekmuseum Reeuwijk of het Kaasmuseum in Bodegraven.

Molens en meer

Vaarroute 81 kilometer

Een meerdaagse vaarroute rondom de gemeentes Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Leiden. De route gaat onder meer over de Leidse Vaart, die uitkijkt over de Langeraarse Plassen. De zonsondergang in Rijnsaterwoude bij Haven ’t Venegat is elke avond spectaculair. Onderweg passeer je onder andere de Googermolen. Korenmolen de Eendracht, de Kagermolen en Vrouw Vennemolen. Ook vaar je langs het Zegerplasgebied, met diverse strandjes en horeca aan het water. Via het Alphense centrum en bierbrouwerij De Molen in Bodegraven, gaat de route terug via de Kagerplassen en Kaageiland.

Bekijk route

Goudse Hout wandelroute

Wandelroute 8 km

De Goudse Hout-route is een ANWB-wandeling die langs de Reeuwijkse Plassen en het natuurgebied van het Goudse Hout loopt, grotendeels over verharde paden. De route begint bij station Gouda Goverwelle, waar je kan parkeren. Voor het station staat het informatiebord van de Goudse Hout-route. De route wordt aangegeven met richtingsborden en is daardoor makkelijk te volgen. Na een korte wandeling door de weilanden voert de route al snel langs en tussen de Reeuwijkse Plassen door, met verrassende uitzichten op de plassen en eilandjes. Watervogels zoals de grote karekiet en smient vliegen hier in het rond. Na ruim vier kilometer sla je een pad in dat verder loopt langs de oevers en sluis van de Breevaart. Hierna loop je een klein stukje door een woonwijk, waarna het natuurgebied van het Goudse Hout aan je voeten ligt, met als verrassing een fraaie Heemtuin.

Meer dan vaar- en surfplezier

Oude Dorpen route - Kanoroute 18 km

Een mooie kanotocht dwars door de polders tussen Reeuwijk en Bodegraven. De ‘oude dorpen’ Oud Reeuwijk, Nieuwdorp en Oud-Bodegraven zijn tussen 1100 en 1300 ontstaan als gevolg van de ontginning van het veenmoeras. Ze liggen langs een voormalig veenstroompje en op de plek waar de ontginning van het veengebied begon. Let op, er zijn drie startplaatsen met parkeergelegenheid: Het Reeuwijkse Hout, de Koningin Wilhelminastraat, ter hoogte van het Thomashuis en de Warmoeskade, langs de Wonnewetering. Onderweg passeer je wel drie plekken om even op adem te komen en van een lekkere snack te genieten: Restaurant Reeuwijkse Hout, Mercatu (daar proef je Italië in Reeuwijk) en café-bistro ’t Wapen van Reeuwijk.

Waarom is de otter zo bijzonder?

Otterkanoroute

Kanoroute: 8 km

Natuurmonumenten heeft de Otterkanoroute uitgezet op de Nieuwkoopse Plassen. Ontdek de schoonheid van dit bijzondere natuurgebied en je snapt meteen waarom de otter het hier zo naar zijn zin heeft! Je bent ver weg van alle drukte, tussen graslanden, moerasbossen en vele vrolijk fluitende vogels. De otter zal je tijdens je tocht niet snel zien, want dat is een nachtdier. Je leert echter wel van alles over dit leuke beestje. Waar leeft de otter, wat eet ie en waarom is dit dier zo bijzonder? Vertrekpunt is Jachthaven Tijsterman. Na afloop is het heerlijk om aan de plas nog even na te genieten. Bijvoorbeeld op een terrasje bij één van de vele gezellige horecagelegenheden die Nieuwkoop rijk is.

De rust van de Nieuwkoopse Plassen

Als je van rust, water en natuur houdt, dan ben je hier op de juiste plek. De Nieuwkoopse Plassen vormen een bijzonder natuurgebied, een Natura­2000 gebied. Met een fluisterboot-je, sup-board of kano ontdek je pas hoe mooi het hier is. Misschien kom je een otter tegen of wie weet, zie je een purperreiger vliegen, of een zwarte stern. Zonnebaden en zwemmen kan bij Strand Zomer. Of zit je daar liever op het terras? Varen op het kronkelende riviertje de Meije is een belevenis op zich, met al die lage bruggetjes. Een ander pareltje is Lusthof de Haeck. Je maakt er een gevarieerde wandeling. Het smalle, bochtige pad voert je over bruggetjes langs bomen, kleurrijke mossen en paddenstoelen. En beklim vooral de vier meter hoge uitkijktoren. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de rietlanden. De toren staat langs het fietspad aan de Hollandsekade in Woerdense Verlaat.

Beklim vooral de vier meter hoge uitkijktoren!