Zomer themaweken in Archeon; van Oermens tot Viking

Deze zomer zijn er speciale themaweken in Museumpark Archeon met volop activiteiten en levende geschiedenis waar de bezoekers zelf aan mee kunnen doen. De eerste themaweek start op 15 juli met de prehistorische week, waarbij je alles te weten komt over het leven van het mesolithicum tot en met de IJzertijd. Vervolgens vindt de middeleeuwse week plaats met middeleeuwse spelletjes, kampementen, muziek en ridderactiviteiten. Zondag 30 juli start het 24ste Internationale Romeins Festival, met vele demonstraties door legionairs, Romeinse burgers en ambachten, en eindigt op 12 augustus. Gevolgd door ‘Mode door de eeuwen heen’ en last but not least wordt augustus afgesloten met het Internationaal Viking festival met een kampement, handel, ambachten en demonstraties.

 Prehistorische week 15 t/m 21 juli 2023                    
Tijdens de prehistorische week zie je hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! Kom en luister naar verhalen van jagers en verzamelaars, ontdek hoe ze koken in de prehistorie, hoe wol wordt geverfd en hoe op authentieke wijze gereedschap wordt gefabriceerd. Bekijk de nieuwste mesolithicum hut, een reconstructie van de opgraving van Kampen-Reevediep in Overijssel. Tijdens de prehistorische week zijn er demonstraties te zien, van leer looien, brood maken, bronsgieten tot vuursteen bewerken. Zelf kun je kanovaren, graan malen, brood bakken en vuur maken.

Middeleeuwse week 22 t/m 29 juli 2023
Gravendam viert feest tijdens de middeleeuwse week! Vol vermaak, ambachten en een middeleeuwse klucht. Breng een bezoek aan het middeleeuwse kampement en de middeleeuwse huisjes waar de bakker, schoenmaker, mandenmaker, visser en de hout en beenwerker hun producten aanbieden en demonstraties geven als spinnen, vilten, wol verven en weven. Geniet van de muziek, speel oude spelletjes op de dam en kijk naar een klucht; het Middeleeuwse straattheater. Of kies ervoor om zelf een ridder te worden door te leren zwaardvechten, boogschieten en schrijven met een veer. Wanneer je alle activiteiten hebt uitgevoerd, word je tot ridder geslagen en ontvang je een riddercertificaat.

Avé, de Romeinen komen! Internationaal Romeins Festival 30 juli t/m 12 augustus 2023
Deze zomer vindt het Internationaal Romeins Festival in Museumpark Archeon voor de 24ste keer plaats. Romeinse legionairs slaan hun kamp op en worden vergezeld door ambachtslieden, vrouwen en kinderen. Verschillende levende geschiedenis groepen beelden het Romeinse en inheemse leven uit van ongeveer 50 tot 150 na christus. Beleef ook zelf hoe het is om een Romein te zijn. Laat je trainen tot een legionair en exerceer mee in het Romeins legioen. Geniet van een Romeinse massage in het imposante badhuis of maak een Romeinse fibula die je mee naar huis mag nemen. Dagelijks zit iedereen klaar in de Arena voor een grootse gladiatorenshow. Een spectaculaire show waarin de gladiatoren strijden voor hun vrijheid.

Mode door de eeuwen heen 19 & 20 augustus 2023
Archeon staat in het teken van mode door de eeuwen heen met verschillende speciale demonstraties en activiteiten. In de prehistorie weeft men met plantaardige vezels, zoals brandnetel, vlas en boombast. In de speciale prehistorische kledingtentoonstelling wordt verschillende kleding getoond wat gemaakt is van lindebast. In de Romeinse tijd zijn verschillende Romeinse kledingstijlen en kapsels te zien en Romeinse legionairs demonstreren hoe men een maliënkolder maakt. In de middeleeuwen geven ze demonstraties van borduren, spinnen, weven en vilten. De schoenmaker is het leer aan het bewerken in zijn ambachtshuis en een middeleeuws gezelschap showt laat- middeleeuwse kleding. Laat ook zelf je haar prachtig Romeins opsteken, trek een mooie hoepeljurk aan of leer op middeleeuwse wijze je kleding wassen.

Internationaal Viking Festival 23 t/m 28 augustus 2023
Bezoek het kampement van de Vikingen en struin langs de marktkramen. Het Viking festival is voor de 26e keer! Er zijn tal van kraampjes die van alles verkopen; van historische sieraden tot kleding, zeep tot honingwijn en wapentuig tot speelgoed. De Vikingen zitten niet graag stil, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen. In het weekend geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en kledij die door de Vikingen werden gebruikt en gedragen.