Succesvolle aftrap van het Culturele Seizoen

Succesvolle aftrap van het Culturele Seizoen

| Redactie Hier is Alphen

Op een zonnig Rijnplein lieten afgelopen zaterdag bijna 30 lokale culturele organisaties en kunstenaars het publiek beleven wat zij voor het nieuwe culturele seizoen in petto hebben. Het Openingsfestival Cultureel Seizoen werd afgetrapt met een gedicht van stadsdichter Lars Ferwerda waarna wethouder Anouk Noordermeer de vele culturele organisaties uit de gemeente roemde en het nieuwe seizoen officieel opende. Samen met de accordeonist Siem Oak trokken ze langs de kramen en ging het festival van start.

Verrassende culturele workshops, previews en presentaties

Bezoekers werden in de cultuurkramen verrast met activiteiten zoals de oefentrompetters van muziekvereniging DSS waar jonge bezoekers een recordtijd blazen op hun naam konden zetten. De Nieuwe Muziekschool showde diverse snaarinstrumenten en presenteerde een workshop Ukelele in de vrolijke vintage airstream camper. Bij Vocaal Ensemble de Korenbloem werd de muzikale kennis op de proef gesteld met een quiz, met als verrassende prijs een christmas carol aan de deur.

De podiumprogrammering was meeslepend en afwisselend: van een enthousiasmerende preview van ‘Bij de Revue’ door Productiehuis Alphen, de adembenemende singer-songwriters van Jeugdtheaterhuis, tot presentaties van de talenten van dansscholen I'm in Motion en Gudo Cools in moderne, klassieke en urban dance. Kiki Schippers en band (in januari te zien in Theater Castellum) gaf een energieke preview waarbij ze direct een aantal nieuwe nummers op het publiek uittestte. Ook Parkvilla gaf met het muzikale Boxin’ The Vox een voorproefje van hun nieuwe programma.

“Ons streven voor deze dag was om het publiek te verleiden cultuur te maken en te beleven in het nieuwe seizoen. Dat is deze editie van het openingsfestival weer goed gelukt. Alle deelnemende organisaties, van muziekvereniging tot theater, hebben samen enthousiaste en hoogstaande presentaties en previews neergezet wat tot een erg aantrekkelijk en gevarieerd programma leidde. Bij veel organisaties, waaronder de dansscholen, vinden de meeste activiteiten achter gesloten deuren plaats. Door deze dag komen bezoekers in aanraking met aanbod waarvan ze eerder niet dachten dat ze dat interessant vonden. Ook vertelden bezoekers dat zij zo verrast waren omdat ze niet wisten dat Alphen dit allemaal in huis heeft.”- Aldus cultuurmakelaar Kristien van den Oever.

Rad van Cultuur

Bij het Rad van Cultuur kon het publiek kans maken op de mooiste cultuurprijzen. Tientallen bezoekers gingen ervandoor met een culturele verrassing: van theatertickets tot film- en concertkaartjes, zoals voor klassieke concerten bij Cornelis de Vlaming en popconcerten bij JC The Cube. Ook de Silent disco door DJ School Alphen kwam gedurende de dag op gang. De in stilte dansen mensen op het plein gaven een bijzondere aanblik. Op het eenmanspodium ‘de zeepkist’ presenteerde lokaal cultureel talent zich, waaronder het indrukwekkende optreden van de jonge singer-songwriter Jaïda.

Straatmuzikanten aan den Rijn

Naast het openingsfestival op het Rijnplein werd het hele centrum van Alphen opgevrolijkt door de klanken van het Straatmuzikanten aan den Rijn festival. Zij presenteerden aan het einde van de dag op het Rijnplein een jamsessie en aansluitend de finale. ‘De Slechte Band’ uit Leiden kwam als winnende straatmuzikantenact uit de bus.

Het openingsfestival werd georganiseerd door Cultuurplatform KHABBAZ in samenwerking met de culturele organisaties en Straatmuzikanten aan den Rijn. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Alphen aan den Rijn.