Een jongen met blond haar en een glimlach die een Alphen Vitaal shirt aan heeft.

Lars Ciggaar is sinds jaar en dag buurtsportcoach - In de Spo(r)tlight

De gemeente Alphen aan den Rijn kent meerdere buurtsportcoaches. Wat is nu eigenlijk een buurtsportcoach?
De buurtsportcoach van Alphen Vitaal stimuleert sporten en bewegen bij de inwoners van de gehele gemeente Alphen aan den Rijn. Ze leggen veelal verbinding tussen aanbieders van sport en bijvoorbeeld welzijnsorganisaties, gezondheidszorg, jeugdzorg, kinderopvang en onderwijs. En mede door de diversiteit van samenwerkingspartners wordt bewegen ook vaak ingezet als middel en niet eens zo zeer als doel. Onze droom (van Alphen Vitaal, e organisatie waar in onze gemeente de buurtsportcoaches zijn ondergebracht) is dat alle inwoners van onze gemeente fysiek en mentaal vitaal zijn en meedoen in de samenleving. Want vitale inwoners zitten beter in hun vel en zijn gelukkiger!

Alle buurtsportcoach werken aan hetzelfde centrale doel, maar hebben wel allemaal een eigen takenpakket. Wat zijn jouw voornaamste taken?
Elke buurtsportcoaches heeft binnen onze organisatie inderdaad andere taken. Mijn werkweek is ontzettend afwisselend. In de reguliere lesweken verzorg ik lessen ‘senioren in beweging’, geef ik schoolpleinsport bij verschillende scholen in “mijn” wijk Alphen noord en verzorg ik tussen schoolse opvang. Daarnaast ben ik op woensdagmiddag in de wijk in actie om samen met de kinderen uit de buurt te voetballen of een andere leuke sport- of spelvorm te doen. Deze activiteiten worden aangevuld met het afnemen van de MQ scan op basisscholen (met deze scan meet je de motorische ontwikkeling van het kind). Daarnaast ben ik onderdeel van de organisatie van De Nationale Sportweek, de Koningspelen, Sjors Sportief en Creatief en begeleid ik de stagiaires die bij Alphen Vitaal hun stage lopen. In de schoolvakantie verzorg ik samen Buurtsportcoach Noëlle een vakantieprogramma.

Wat kunnen de Alphenaren verwachten van jouw activiteitenprogramma in de voorjaarsvakantie?
We kijken nu alweer uit naar de voorjaarsvakantie! Zie voor het programma: alphenvitaal.nl Het is weer een heel veelzijdig en gaaf aanbod. Voor iedereen wat wils, voor jong en oud, veelal kosteloos of tegen een kleine vergoeding. Enkele activiteiten bieden we samen met sport- en beweegaanbieders aan. En we rouleren elke vakantie met onze activiteiten natuurlijk zoveel mogelijk over de gehele gemeente. Iedereen is welkom! Zie voor het programma: alphenvitaal.nl