Kimm Mulder schrijft winnende bruggedicht Alphensebrug

Op zaterdag 27 augustus is tijdens het openingsfestival van het cultureel seizoen het winnende bruggedicht bekendgemaakt. Wethouder Anouk Noordermeer van Kunst en Cultuur ontrolde het gedicht van uitverkoren dichter Kimm Mulder op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn. Het cultuurplatform KHABBAZ riep in het voorjaar iedereen op die iets met Alphen aan den Rijn heeft, om een gedicht in te sturen om kans te maken op plaatsing aan de onderzijde van de Alphensebrug. De selectiecommissie koos uit 136 inzendingen het gedicht van Kimm Mulder. De gemeente en Stichting de Zoek naar Schittering hopen het gedicht in 2023 aan de onderzijde van de brug aan te brengen.

Juryrapport
De jury had ruime keus met 136 binnen de deadline binnengekomen inzendingen. Alle gedichten zijn in meerdere rondes en anoniem beoordeeld. Het was niet eenvoudig te kiezen uit de vele mooie gedichten waar het enthousiasme vanaf sprankelde. De juryleden waren na een uitgebreide afweging en uitwisseling overtuigd dat het gedicht van Kimm Mulder het beste gedicht is voor de Alphensebrug.

Wie verbindt nog
wie vindt nog
de parels in dagen
wie proeft het geluk
overbrugt hier
de tijd
wie verlangt
terug naar vroeger
wie droomt er
van later
wie plukt hier
vandaag
de dag voor altijd

- Kimm Mulder

De jury over het winnende gedicht:

“Het geselecteerde gedicht is toegankelijk, hedendaags en toch gelaagd, sterk metrisch en met een goed lopend binnenrijm. Het toont taalplezier, spreekt tot de verbeelding en klinkt als een klok: er zit een lekkere beat in. We denken dat het voor een verscheidenheid aan lezers herkenbaar is en dat er lang van genoten kan worden, steeds opnieuw. De wachtende lezer kan erbij weg mijmeren en tegelijk echoën de regels na wanneer men zijn weg alweer heeft vervolgd. Het gedicht heeft bovendien een positieve ondertoon, wat fijn is telkens als je moet wachten voor de brug. Het sluit daarnaast in heel brede, poëtische zin aan op het thema waarbij verbinding en geschiedenis, het verleden en nu werden meegegeven als suggesties om mee aan de slag te gaan.”

Kimm Mulder blijkt geen onbekende in Alphen aan den Rijn
De winnaar van de wedstrijd bleek geen onbekende in de poëziewereld. Kimm Mulder is sinds 2018 actief onder de naam De Perkamentdichter en bracht de afgelopen jaren drie dichtbundels uit. Zij woonde 14 jaar in Alphen aan den Rijn, waaronder aan de Aarkade. Daar is bovendien nu haar ‘Vintage Poetrybox’ te vinden, dat onderdeel uitmaakt van het project wisselkunst van Norma Koorengevel. Dit kunstwerk bevat een perkamentrol met vier gedichten en is nog tot 2 oktober dit jaar te zien tegenover het Metaheerhuisje.

Bewonersinitiatief
Het traject rondom het bruggedicht is voortgekomen uit een bewonersinitiatief van de Alphense Silvana Spee. Zij benaderde Stichting de Zoek naar Schittering, Gemeente Alphen aan den Rijn en Provincie Zuid Holland als eigenaar van de brug, die enthousiast op haar idee reageerden. Cultuurplatform KHABBAZ en Stichting de Zoek naar Schittering organiseerden vervolgens de poëzieoproep.

De ambitie is dat het gedicht in voorjaar 2023 aan de onderzijde van de Alphensebrug wordt aangebracht.