Het doek valt voor de Laura. 75 jaar lang hebben talloze Alphenaren mogen genieten van dé tocht der fietstochten; fietsvierdaagse LAURA. Elly Hazebroek (70) en Margriet Tuijn (78) hebben hem zeker 30 keer gefietst en hebben allebei in het bestuur gezeten als secretaris en penningmeester.

“Je had de avond-Laura waar zo’n 3000 mensen aan mee deden en de dag-Laura, daar fietsten zo’n 1750 mensen mee”, vertelt Elly enthousiast. “Toentertijd waren de prestatietochten 100 en 150 km, en dat zonder elektrische ondersteuning. De laatste jaren werd de Laura voor 90% op de elektrische fiets gereden.”

Gezelligheid

“Het leuke van de Laura fietsen is dat je het in een groep kunt doen of gewoon lekker samen. Het is een fantastische vrijetijds besteding, 40,60,80 of 100 km fietsen door het mooie Groene Hart, de keus is aan jezelf. Natuurlijk zijn de routes belangrijk, maar minstens zo leuk zijn de contacten en de gezelligheid die je opdoet tijdens het fietsen, bij de uitdelingen en op de stempelposten. Dat na 75 jaar het doek valt, vind ik hartstikke jammer, maar we stoppen wel op het hoogtepunt”, vult Margriet aan.

Bestuursvoorzitter Adrie van der Voorn beaamt dit, maar wijdt het vooral door het tekort aan vrijwilligers en dat de leeftijd van de bestuursleden ook begint te tellen. “We hebben ons best gedaan om nieuwe mensen te vinden, maar dat is mislukt. Daarnaast zorgen de bijkomende regels in de vergunningen voor extra werk. Dit 75 -jarig jubileum is een mooi moment om ermee te stoppen. Het doel is bereikt om mensen op de fiets te krijgen en kennis te laten maken met de natuur. Dat is goed gelukt.”

Inschrijven

Tijdens deze editie kun je kiezen uit vier afstanden 40, 60, 80 of 100 km. Deze routes zijn ook op GPS verkrijgbaar. Je kunt van te voren zelf bepalen of u zich direct voor 4 dagen inschrijft of tijdens de LAURA-week kijkt welke dag u het beste uitkomt. Inschrijven is mogelijk via de website 
www.laura-alphen.nl tot 16 juni 2024