Alphense gymnaste Femke

Femke Barhorst die aan het performen is in haar blauw en huidkleurige turnpakje die versierd is met glitters en parels.

Alphense gymnaste Femke

| Alphen Vitaal

Alphense gymnaste Femke

In de Spo(r)tlight

De bij R.K.S.V. Wilskracht trainende Femke Barhorst komt steeds vaker in het nieuws. En terecht! Want ze gooit hoge ogen op landelijke, maar ook internationale toernooien. Op dit moment probeert zij zich zelfs te kwalificeren voor het Europese Kampioenschap Ritmische Gymnastiek (Ritmische gymnastiek is een combinatie van dans, van acrobatische bewegingen en van choreografie). Wat is er eigenlijk allemaal voor nodig om zo ver te komen in haar sport? Wij gingen op onderzoek uit! Femke, voor het eerst in jaren is er weer een kans dat er een Nederlander mee gaat doen met het EK.

Hoe ziet het kwalificatie proces eruit en ben je er klaar voor?

Er zijn drie kwalificatiemomenten waar we met acht gymnasten in totaal aan deelnemen. De eerste is al geweest en was een kwalificatiemoment in Nederland alleen met deze acht gymnasten. Daarbij moesten we vier oefeningen laten zien die werden gejureerd door de vijf FIG-juryleden (Fédération Internationale de Gymnastique) van Nederland. Deze juryleden kunnen jureren op het hoogste internationale niveau. Daarnaast zijn er nog twee wedstrijden waarvan onze punten meetellen voor de kwalificatie. De eerste is een internationale wedstrijd in Nederland en voor het laatste kwalificatiemoment gaan we naar Athene in Griekenland om mee te doen aan de Aphrodite Cup. Dit is een internationale FIG-wedstrijd, waar we dus door FIG-juryleden uit heel veel verschillende landen gejureerd gaan worden.

Om te kwalificeren voor het EK moeten we minimaal 23 punten gemiddeld halen voor de vier oefeningen. De beste twee of drie gymnasten na de drie kwalificatiewedstrijden die de limiet van 23 punten hebben gehaald mogen naar het EK in Baku, Azerbaijan.

Om mij goed voor te bereiden train ik veel. Mijn coach, Natalia Doktorova, zorgt dat ik tijdens de trainingen extra veel aan mijn oefeningen kan werken. Ook moet ik mijn oefeningen vaker op muziek doen en heb ik meer controletrainingen. Bij een controletraining doe ik tijdens een normale training een wedstrijd na. Op die manier zorg ik dat ik helemaal klaar ben voor een kwalificatie en uiteindelijk hopelijk het EK. Ook worden mijn oefeningen steeds wat moeilijker gemaakt of aangepast, zodat ze er mooier uitzien en meer punten opleveren.

Hoe zit jouw standaard weekprogramma eruit?

Ik train 6 dagen per week, in totaal 20-22 uur. Daarnaast oefen ik ook vaak thuis. Dan doe ik lenigheidsoefeningen of materiaaltechniek. Mijn trainingen zijn na schooltijd. Bij Wilskracht in Alphen a/d Rijn. Alleen op dinsdag train ik in Alkmaar bij Ritmica RG Club. Alle trainingen duren 3 tot 4 uur. In vakanties trainen we 5 uur per dag en als ik naar een trainingskamp ga trainen we zo’n zeven tot acht uur per dag.

De trainingen zijn altijd heel verschillend. We beginnen met een opwarming en één keer per week doen we ballet. Ook werken we aan kracht en conditie, lenigheid, materiaaltechniek, elementen, coördinatie, dans en nog veel meer. Vlak voor een wedstrijd werken we veel aan onze wedstrijdoefeningen.

Ik zit in de vierde klas van het VWO op het Scala College. Omdat ik een LOOT-status heb mag ik voor wedstrijden en trainingen lessen missen en kan ik toetsen verzetten. Dat is heel fijn, want daardoor kan ik op dinsdag bijvoorbeeld op tijd weg om naar Alkmaar te gaan en kan ik vrij krijgen voor wedstrijden in het buitenland. Doordat ik vaak lessen mis, werk ik veel zelf aan de lesstof en zorg ik dat ik bij blijf met mijn schoolwerk, ook als ik naar het buitenland moet. Ik probeer mijn werk wel zo te plannen dat ik in een weekend dat ik een wedstrijd heb weinig aan school hoef te doen.

Wat zijn jouw toekomstplannen op het gebied van sport?

Mijn doel voor dit seizoen is natuurlijk om het Europees kampioenschap te halen. Daarnaast wil ik dit seizoen, of in de komende seizoenen, graag Nederlands kampioen allround worden bij de senioren. Ook wil ik heel graag FIG-wedstrijden blijven doen en naar grote internationale toernooien gaan waar ook gymnasten van de wereldtop heen gaan. Ik wil proberen om me nog meer te verbeteren, zodat ik op de grotere toernooien en FIG-wedstrijden goede resultaten kan halen.

Op het gebied van sport wil ik graag werken aan netheid, voor een betere uitvoering. Ook wil ik werken aan het artistieke deel van mijn oefeningen. Dat kan bijvoorbeeld door groter te werken, me meer in te leven op de muziek en veel expressie te tonen tijdens mijn oefening, zowel in mijn gezicht als in mijn lichaam. En ik wil mijn lint techniek verbeteren. Vanaf dit jaar ben ik namelijk senior en dan moet je overstappen van een lint van vijf meter naar een lint van zes meter lang. Dat is echt een stuk moeilijker, dus daar moet ik extra op focussen dit jaar. Maar eigenlijk wil ik alles natuurlijk zo veel mogelijk verbeteren.