Het Alphense centrum

Het Alphense centrum ligt aan je voeten. Met een ruim en gevarieerd winkelaanbod. Pleinen zijn vernieuwd en het aantal winkels en horecazaken is uitgebreid. Recent is de vernieuwing van het Aarkade-gebied, met stijlvolle woningen, bijzondere winkeltjes en een fraai Thorbeckeplein, waar op woensdag en zaterdag 'de markt' staat. Het monumentale Nutsgebouw biedt plaatst aan restaurants en terrassen. 

De sloep kabbelt door het water van de Oude Rijn. Vanuit het oosten vaart die langs de Swaenswijkbrug. In de tuinen ten noorden en ten zuiden van het water zitten mensen op stoelen en banken. Ze kijken naar alles wat langskomt. Van binnenvaartschepen tot jachten en van kotters tot sloepen.

Ter hoogte van Restaurant Proto legt de sloep aan. De schipper en zijn passagiers stappen op de kade. De keuze is vervolgens reuze. Veel winkels zijn die zondag open, net als de talloze terrasjes, restaurants, ijscomakerijen en broodjeszaken. Op de Hoge Zijde staat het theater met bijbehorende bioscoop. De draaiorgelman loopt zijn rondjes. Een ijsje eten, een drankje drinken, shoppen of gewoon wat boodschappen doen, het is allemaal mogelijk. En wie cultuur wil opsnuiven kan de Adventskerk bezoeken of een kunstgalerie. 

De Esports Game Arena in het centrum is dé locatie voor esports en gaming in Nederland en de bibliotheek is een rustige plek voor iedereen om te werken of studeren of heerlijk weg te lezen. 

Op de Lage Zijde prijkt het oude Nutsgebouw. Anno nu doet het karakteristieke gebouw dienst als onderkomen van een grand-café, een restaurant en een bakker. Winkelcentrum De Aarhof lokt ook mensen, voor dat ene koopje, of gewoon, om langs en door winkels te struinen. Aan diezelfde kant van de Oude Rijn bevindt zich Park Rijnstroom. Een groene oase met waterpartijen, bankjes, wandel- en fietspaadjes en natuurlijk het Parktheater, ons oudste theater, gelegen in één van de meest karakteristieke gebouwen die Alphen aan den Rijn rijk is.

VVV kantoor

We kunnen eropuit! Zoek je een sfeervolle bed & breakfast? Wil je shoppen, de omgeving ontdekken, golfen, wandelen, fietsen of lekker eten? Kom dan naar VVV Alphen aan den Rijn voor meer informatie! De medewerkers voorzien je graag van ideeën voor uitstapjes, een plattegrond en nog veel meer.

Bekijk VVV

Stadswandelingen - Een van de manieren om kennis te maken met Alphen en haar geschiedenis is een STADSWANDELING. In samenwerking met het Gilde biedt VVV Alphen deze wandelingen aan.

Alle wandelingen kunnen geboekt worden voor minimaal 2 personen, op alle dagen en tijden (ook zondagen).

Daarnaast bieden VVV en Gilde in de zomermaanden wandelingen aan op vaste data en tijden, zie hiervoor website VVV, met als startpunt de VVV locatie naast de Alphense Brug in het centrum tussen de winkelgebieden Hoge- en Lage Zijde. Hiervoor hoeft u zich niet vooraf aan te melden (mag wel).

Alle wandelingen kosten 2.50 euro, kinderen tot 12 jaar 1.25 euro, afrekenen met de gids.

Informatie kunt u verkrijgen bij de VVV Alphen aan den Rijn, tijdens openingstijden in het Brugwachtershuisje naast de Alphense Brug (Pieter Doelmanstraat 19), of per mail balie@vvvalphenaandenrijn.nl, of info@vvvalphenaandenrijn.nl, of telefonisch bij VVV 0172 424421. De coordinator Ton Dalman kan u - indien gewenst -nadere informatie verstrekken over de vele mogelijkheden die VVV en Gilde u kunnen bieden via 06 21612338. 

Gastvrije binnenstad

Winkels & restaurants