Nieuwe natuur in bossen en parken

3 uur (50.0 km)

Al eeuwenlang is onze streek wereldwijd beroemd om het groen van onze polders en veenweiden, én het blauw van het water in sloten en plassen. Vandaag gaan we ook wat minder bekend groen en blauw ontdekken, dat in de afgelopen decennia in allerlei soorten en maten is aangelegd.

Ga mee op ontdekkingstocht! We fietsen vanaf het Bentwoud via Zoetermeer richting Den Haag en langs de Rotte richting Rotterdam. Het Bentwoud is een uitgestrekt, gevarieerd jong bosgebied. Het is er heerlijk wandelen en fietsen, maar ook kun je er gezellig spelen, avontuurlijk struinen buiten de paden en de natuur ontdekken. Rond en in Zoetermeer verkennen we de verschillende parken die daar op de grenzen van de stad aangelegd zijn. Langs de Rotte fietsen…

Al eeuwenlang is onze streek wereldwijd beroemd om het groen van onze polders en veenweiden, én het blauw van het water in sloten en plassen. Vandaag gaan we ook wat minder bekend groen en blauw ontdekken, dat in de afgelopen decennia in allerlei soorten en maten is aangelegd.

Ga mee op ontdekkingstocht! We fietsen vanaf het Bentwoud via Zoetermeer richting Den Haag en langs de Rotte richting Rotterdam. Het Bentwoud is een uitgestrekt, gevarieerd jong bosgebied. Het is er heerlijk wandelen en fietsen, maar ook kun je er gezellig spelen, avontuurlijk struinen buiten de paden en de natuur ontdekken. Rond en in Zoetermeer verkennen we de verschillende parken die daar op de grenzen van de stad aangelegd zijn. Langs de Rotte fietsen we deels door nog oud-Hollands landschap. Vroeger was dit een veenriviertje, nu een boezem die het water van een molenviergang, die nog volledig intact is, afvoert richting Rotterdam.

Klaar voor onze informatie, weetjes en tips? Tot Fiets!

Dit ga je zien

Startpunt: Boslaan 3
2731 LA Benthuizen
1

Benthuizen

benthuizen
Benthuizen
2

Noordelijke plassengebied

vestingpad
zoetermeer
Noordelijke plassengebied
3

Het Buytenpark

buytenparklaan
Zoetermeer
Het Buytenpark
4

Westerpark

wetserpark
Zoetermeer
Westerpark
5

Rottermeren

Pekhuisbrug
Bleisweik
Rottermeren
6

Moerkapelle

Moerkapelle
Moerkapelle
7

Bentwoud

Boslaan
Benthuizen
Bentwoud
Eindpunt: Boslaan 3
2731 LA Benthuizen

Beschrijving

Startpunt: Boslaan 3
2731 LA Benthuizen

Beschrijving van de route en verklaring van de tekens en aanduidingen:

LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, NR=fietsrouteknooppunt gevolgd door een nummer, ri = richting).

Klik bij de diverse stops op de foto's voor meer inspiratie en een uitgebreidere omschrijving.

We starten op de parkeerplaats van Golfbaan Bentwoud / Restaurant Roest, Boslaan 3, 2731 LA Benthuizen.

Informatie: Het terras van Restaurant Roest is de uitgelezen plek om deze fietstocht te starten of beëindigen. Het is een onderdeel van Golfbaan Bentwoud.

Weetje: Volgens eigen zeggen is deze golfbaan de leukste en meest toegankelijke golfbaan van Zuid-Holland.

Tip: Je bent er van harte welkom voor een ‘oefendrive’ op de oefenbaan. Meer geoefend? Er is een 27-holes wedstrijdbaan die uit drie lussen bestaat: Oostwoud, Zuidwoud en Westwoud.

We fietsen vanaf de parkeerplaats LA naar knooppunt NR 55 en volgen de knooppunten:

NR 55

NR 56

1. Benthuizen 

NR 33

NR 63

2. Noordelijke Plassengebied

NR 27

Tip: Sla bij NR 27 RA, Ri NR 83, na 300 m: boerderij ’t Geertje. Vooral kinderen halen hier hun hart op. t Geertje biedt kano- en roeibootverhuur aan. In het boerderijrestaurant is het genieten van de producten uit de streek.

NR 28

Informatie: We fietsen door de Meerpolder. Deze polder is een eeuwenoud agrarisch gebied dat ondanks alle verkavelingen nog vrijwel intact gebleven is. Vanaf de Meerdijk is nog steeds het oorspronkelijke polderpatroon met slootjes en dijkjes zichtbaar. Bijzonder zijn ook drie ‘molenstompen’. Dat zijn de restanten van een molendriegang. De drie molens staan in serie achter elkaar en zorgden ervoor dat het water uit de polder in stappen in de boezem rechts van ons gepompt werd.

Weetje: In de polder zelf is het heerlijk wandelen. Er liggen verschillende caches verstopt. Die kun je met Geocache vinden. Je beleeft met deze game het heden en verleden van de polder. Het is een tocht van circa 9 kilometer.

Tip: Start de Geocache bij N52 04.174 E004 27.540

NR 26

NR 99

Tip: fiets bij NR 99, 300m. RD, richting het centrum van Stompwijk. Op de T-splitsing RA, na 50 m kom je op de hoek het originele oud-Stompwijkse Bistro de Bles tegen met een binnentuin en een leuk terras.

NR 25

NR 32

NR 45

3. Het Buytenpark

Van NR 32 op weg naar NR 45 kom je langs de nog maar net geopende Nieuwe Driemanspolder.

Informatie: In deze opnieuw aangelegde polder zijn natuur en extra waterberging gecombineerd. Extra waterberging is nodig, als gevolg van de steeds vaker voorkomende stevige buien die door klimaatverandering ontstaan. De hevige buien zorgen regelmatig voor een overaanbod aan water, dat niet direct uitgemalen kan worden. Het Hoogheemraadschap van Rijnland slaat dat teveel aan water via twee overlopen tijdelijk in deze polder op.

Weetje: Mede dankzij het flexibele waterpeilbeheer is dit een gevarieerd natuurgebied. Het bestaat voor een groot deel uit open water en natte natuur, afgewisseld met meer droge natuur van kruidenrijk grasland en bosjes. Daardoor heeft de natuur hier in een natte periode een heel ander karakter dan in een droge periode.

Tip: Het is hier heerlijk om te genieten van de rust of om te kanoën.

Meer weten? https://www.youtube.com/watch?v=SUdOjNJBPYA

NR 44

NR 11

4. Westerpark

NR 10

NR 12

NR 13

NR 02

NR 03

NR 04

NR 25

NR 33

NR 32 dwz bij bord De Groenzoom, LA, richting NR 72

Informatie: De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied tussen Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp, dat grenst aan Zoetermeer. Het gebied is een onderdeel van een groenblauwe slinger van natuurgebieden die samen een ecologische verbindingszone vormen tussen de Haagse, Delflandse en Rotterdamse regio.

NR 72

NR 73

NR 23

Informatie: Je passeert hier op weg naar NR 97 Greenport Westland-Oostland. Dit is het grootste internationale glastuinbouwcomplex van Nederland. Een sector die voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid van grote betekenis is.

Weetje: Alle grote en belangrijke spelers op gebied van de glastuinbouw zijn hier geconcentreerd. Deze Greenport is een omvangrijk cluster van glastuinbedrijven, toeleveranciers en afnemers, logistieke bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen.

NR 26

NR 16

NR 97, let op: Ri NR 96 naar de Rotte

NR 96

5. Rottermeren

NR 95

NR 94

NR 11, let op: RI NR 96 dan naar NR 28

NR 28

NR 06

6. Moerkapelle

NR 07, RD Moerdijkstraat, Ri Nr 14.

Einde Middelweg RA RI knp 52

7. Bentwoud

NR 52

NR 51

Van NR 51, bij het bordje ‘welkom bij Restaurant Roest”, RA over de golfbaan. Let hier op overstekende golfers!

We zijn nu weer terug op de parkeerplaats van Golfbaan Bentwoud / Restaurant Roest.

Eindpunt: Boslaan 3
2731 LA Benthuizen