de kerk die verlicht is in de schemer.

Wereldpremière Toward Freedom – een nieuwe compositie - over vrijheid, verbroedering en positiviteit

Verbroedering. Vrijheid. Positiviteit. Slagwerk. Een contrabas. Een vocaal ensemble en Accordeon Ensemble Opus 2. Krachtige composities. Een fantastische dirigent.

Met deze ingrediënten wordt op zondagmiddag 25 juni 2023 een smakelijk concertprogramma geserveerd in de Oudshoornse Kerk.

Heel bijzonder: u hoort de wereldpremière van Toward Freedom, een nieuwe compositie gebaseerd op het Freedom Convoy in Canada wat in februari 2022 plaatsvond. Dit konvooi veroorzaakte een broederlijke solidariteit welke de tweespalt tussen groepen in coronatijd doorbrak. De landelijk bekende componist Eduard de Boer is dan ook overtuigd dat in verbroedering de uitweg ligt, deze compositie is zijn bijdrage aan vrijheid en positiviteit.

De componist zal een inleiding geven op zijn werk. Klassieke muziek, met citaten uit o.a. de Negende Symphonie van Ludwig van Beethoven en het Canadese volkslied. De hartverwarmende verbroedering die het konvooi teweeg bracht bracht de componist op het idee Beethovens beroemde melodie op Schiller’s Ode to Joy te verwerken. Daarnaast heeft hij elementen uit het Canadese volkslied O Canada gebruikt. Verder verschijnt halverwege de compositie een motief dat afkomstig is uit een eerdere compositie, genaamd Vita Aeterna Variations en symbool staat voor positief karma. Het blijkt triomfantelijk in de laatste beweging en het stuk sluit ermee.

Daarnaast staat op het programma een fantastische compositie van Alfred Schnittke, de Gogol Suite, waarvoor het puntje van de stoel de best plek is om ernaar te luisteren. Schnittke stond bekend om zijn creatieve denkwijze en het vermogen om levendige muzikale beelden te creëren. De Gogol Suite is een van zijn meest vermakelijke stukken, speels, gedenkwaardig, laconiek, boordevol sluwe groteskerieën. Gewoon over je heen laten komen en je nergens over verbazen.

Accordeonensemble Opus 2 musiceert op zeer hoog niveau, en zet zich er voor in om meer waardering te krijgen voor het instrument. Voor het ensemble worden steeds nieuwe composities geschreven, vaak bijzondere cross-over projecten. Opus 2 verkeert in de luxe positie van een eigen huiscomponist, de Amerikaanse componist prof. John Franceschina. Ook aan Eduard de Boer hebben wij meerdere opdrachten mogen verstrekken, dankzij subsidies van het Fonds Podiumkunsten. Opus 2 is een landelijk projectensemble; de spelers komen niet alleen uit Alphen maar ook uit alle delen van het land. Thuisbasis is de Nieuwe Muziekschool Alphen.

Dirigent/artistiek leider is Sergé Latychev. Naast Opus 2 dirigeert hij een tweetal koren Bjerjozka en Byzantijns koor Indrik. Tevens wordt hij vaak gevraagd als gastdirigent.

Kerkzaal open om 15.00 uur. Na afloop gezellige nazit met hapje en drankje.

Toegang: eur 15 en eur 7,50 als je nog geen 16 bent – inclusief drankje/hapje na afloop

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alphen aan den Rijn en Fonds Alphen en omstreken. Met dank aan het Fonds Podiumkunsten

Vooraf reserveren stellen wij zeer op prijs in verband met de borrel na afloop. U kunt reserveren met een email naar muziek@oudshoornsekerk.nl en u ontvangt dan een antwoordmail met de betalingsopties. Vermeld alstublieft uw naam en voor hoeveel mensen u reserveert. Laat het ook even weten als er jeugd onder de 16 bij aanwezig is. Wij zien uw berichten graag komen!

https://www.oudshoornsekerk.nl/events/concert/accordeon-ensemble-opus-2

https://youtu.be/-m3s3uVkWz0

Voor meer informatie mailen naar info@alphenopus2.nl of bellen met Hanny van Holland 06 4228 2114