Als er één een bekende Alphense is, dan is het Daan wel. Een horecatijger met lef, doorzettingsvermogen en warmte. Op het moment dat je haar restaurant binnenkomt, voel je je thuis. En dat is nou precies waar ze de afgelopen 5 jaar samen met haar team aan gewerkt heeft. Dat daar een feestje van gemaakt wordt, zal niemand verbazen.

Vanaf haar 16e jaar zit ze al in de horeca. Een eigen zaak was toen al een droom. Inmiddels bestaat haar biefstro 5 jaar en is DAAN niet meer weg te denken uit het Alphense centrum. “En toch zijn er nog steeds mensen die niet weten dat wij hier in de Julianastraat zitten of zijn verbaasd als ze voor de eerste keer komen eten en er een wereld voor hen opengaat”, vertelt Daan samen met haar inmiddels beste vriendin Monique die vanaf 2010 bij haar werkt. De twee kunnen met elkaar lezen en schrijven, of zoals ze zelf zeggen: “Wij lezen elkáár”.

Anders dan anderen

Op de vraag wat haar restaurant nu zo onderscheidend maakt van alle anderen in Alphen, antwoord ze resoluut: “Je kan overal goed eten, maar dit unieke concept was er nog niet in Alphen. Wij focussen ons bij DAAN op biefstuk. We hebben een menukaart met biefstuk die je zelf kunt samenstellen qua gewicht, garnituren en sauzen. Wil je iets anders dan biefstuk, dan hebben we dagelijks verschillende vlees-, vis en vegetarische gerechten op het menu staan. Wat ons ook onderscheidt is de stoere inrichting. We hebben golfplaten, sloophout en donkere kleuren. Maar door veel verlichting is het super sfeervol! We hebben zelfs een wand met gepersonaliseerde steekmessen, dat is toch superleuk? Aan de voorzijde van het pand is een ruime bar en hoge tafels om gezellig aan te borrelen en te eten, het gedeelte daarachter is ingericht met nisjes en knusse ronde tafels om rustig te lunchen en te dineren. Gelukkig komen onze gasten regelmatig terug. Ik denk dat inmiddels 90% vaste gasten zijn en daar ben ik supertrots op.”

Geoliede machine

“We hebben nu ook een heel leuk stabiel team dat draait als een geoliede machine. Sommige werken hier al 5 jaar. Wat ik heel erg belangrijk vind is dat we de gasten herkennen, zelfs weten welke wijn ze drinken en hoe ze hun biefstuk willen. En het klinkt misschien ouderwets, maar wij werken in de bediening niet met van die digitale kastjes. Daar krijgen we een ‘error’ van. De mensen aankijken, in plaats van op een kastje. Een praatje maken, geïnteresseerd zijn. Het sociale aspect, daar gaat het om. En wat ik mijn team altijd vertel is dat je maar één keer een eerste goede indruk kan geven.”

Lekker lunchen of borrelen

Van woensdag tot en met zaterdag is DAAN voor de lunch geopend vanaf 12 uur. Met name Monique is de drijvende kracht tijdens deze middagen. “En het is niet alleen voor de lunch he? Je kunt bij ons ook gezellig een kop koffie komen drinken of lekker borrelen. Nu het wat meer bekend is dat we met de lunch geopend zijn, loopt het storm. We hebben een speciale lunch menukaart met lekkere broodjes, salades en natuurlijk voor wat later op de middag een borrelkaart met lekkere hapjes.”

Terras aan de Rijn

“Het terras gaan we helemaal opknappen, het gaat bijna on-Alphens worden. Een terras moet je een vakantiegevoel geven en dat gaan wij creëren.” Op de vraag waarom je naar Alphen moet komen om uiteten te gaan, antwoorden de ladies in koor: “Voor ons natuurlijk”.

Toekomst

“Een andere zaak gaat er niet komen. Je kunt een tweede zaak nooit zo goed doen als een eerste. Dus de focus zal constant op deze DAAN liggen. Constante kwaliteit blijven brengen, blijven vernieuwen en vooral de gezelligheid erin houden.”