Nationale Archeologiedagen - in Museumpark Archeon

Op 15 en 16 juni 2024 zijn de Nationale Archeologiedagen in Museumpark Archeon. Ontdek de verhalen die verborgen liggen in de Nederlandse bodem en ervaar de rijkdom van ons verleden. Kom oog in oog te staan met sporen uit het verre verleden.

Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij, net onder onze voeten. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten in en rondom het Archeologiehuis Zuid-Holland en in het museumpark. Bezoekers kunnen de archeoloog in zichzelf naar boven laten komen en zelf op zoek gaan naar aardewerk en Romeinse munten, die verstopt liggen in het zand. In het Archeologiehuis Zuid-Holland volgt men een rondleiding over de bijzondere vondsten uit de provincie Zuid-Holland.

In het museumpark zijn verschillende speciale activiteiten georganiseerd binnen het thema archeologie. Zo kan men in de prehistorie brandnetelvezel winnen en zelf fossielen maken. Bij de Romeinen kunnen bezoekers leren schaven, waarbij dunne laagjes zand weg worden geschaafd met een scherpe schep om voorwerpen op te graven en kleurverschillen in de bodem te zien. Op de Restauratiewerf van de Zwammerdamschepen wordt hard gewerkt aan de restauratie van de historische schepen. Er is al één compleet schip gerestaureerd: de Zwammerdam 2, die nu te bewonderen is op de restauratiewerf. Hier is tevens een prachtige tentoonstelling te zien over de Zwammerdamschepen en de Neder-Germaanse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Tussen kunst en kitsch Tijdens de Archeologiedagen is het mogelijk om eigen gevonden vondsten te laten beoordelen! Speciaal voor bezoekers zitten onze archeologen klaar om zelf gevonden munten, botjes, potten, scherven, sierraden te beoordelen. Onze deskundigen delen hun kennis en proberen zo goed mogelijk in te schatten of de vondst origineel is en uit welke tijd het komt.