Naam fietsbrug Aarkanaal bekend: de Raadsbrug

Tijdens de fietsconferentie op 14 april is de naam van de nieuwe fietsbrug over het Aarkanaal bekend gemaakt.

De nieuwe brug gaat de Raadsbrug heten. De naam is bedacht door het kindercollege en gekozen door de kinderraad in Alphen aan den Rijn. Een afvaardiging van de kinderraad heeft samen met staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, de naam van de fietsbrug bekendgemaakt.  

Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de brug naar de Nieuwkoopseweg en kruist deze daarbij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers. De officiële ingebruikname van de nieuwe brug is in het najaar van 2024 gepland. Fietsers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van de kortere route, een nieuwe oost-westverbinding die al jaren ontbreekt. Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Boekel Bouw & Infra BV, in samenwerking met Composite Structures. 

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: ‘Ik ben trots dat met het naamgeven van deze brug de realisatie ervan daadwerkelijk kan beginnen. De brug is namelijk al jaren een wens van de provincie, gemeente en de Fietsersbond. Door deze brug wordt het natuurlijke gebied rond de Zegerplas verbonden met de polders en is het eenvoudiger om vanuit Alphen te fietsen en wandelen richting Aarlanderveen en Nieuwkoop en vice versa. Woon-, werk-, school-, en recreatief langzaam verkeer krijgt hierdoor een kortere route. Iets waar we als provincie graag aan bijdragen.’ 

Wethouder Relus Breeuwsma: “Fietsen is een belangrijk vervoersmiddel en is net als wandelen duurzaam en gezond. Bovendien biedt deze brug veel nieuwe mogelijkheden voor recreatie in de regio. Betere fiets- en wandelmogelijkheden hebben ook een positief effect op de uitstoot van CO2 en de gezondheid van mensen.”