Lichtjes in het Donker 2023

Lichtjes in het Donker 2023

| Redactie Hier is Alphen

In de eerste week van november staan we, zoals ieder jaar, stil bij onze overledenen tijdens Lichtjes in het Donker, op de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn. In deze week ontsteken we honderden lichtjes om de mensen te gedenken van wie we afscheid namen.


Ook als een overledene niet is begraven op de Oosterbegraafplaats, of langer dan een jaar geleden is overleden, kun je deel uitmaken van deze herdenking. Waar de één dat in stilte doet, zoekt de ander bewust wat gezelschap. Gedenken betekent voor iedereen iets anders en daar is alle ruimte voor: met muziek en lichtjes, in woord en in gedachten, alleen of met elkaar.

Lichtjes in het Daglicht
De hele week is de Oosterbegraafplaats ingericht voor Lichtjes in het Daglicht. Tussen 10.00 – 17.30 uur ben je welkom om iemand te herdenken en een lichtje aan te steken voor iemand van wie je afscheid hebt moeten nemen. Gedurende de week is er een gezellige keet op de begraafplaats aanwezig bij de oude eikenboom, waar koffie en thee kan worden gedronken en een praatje kan worden gemaakt. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om je gemis te uiten. Verstuur bijvoorbeeld een brief of kaart via hemelpost in de rode brievenbus, plaats een bloem in het bloemenhart, lees of schrijf gedichten en hang het aan de waslijn of brei mee aan de sjaal van verbinding.

Herdenkingsavond zaterdag 4 november
De begraafplaats zal op deze zaterdagavond tot 21.00 uur toegankelijk zijn. De wandelroute wordt verlicht met tientallen kaarsen, fakkels, lantaarns en lichtbogen. Je bent welkom een lichtje naar een graf te brengen of een herinneringslichtje in de boom te hangen. De rode brievenbus, het bloemenhart, de gedichtenwaslijn, de sjaal van verbinding, de boom met herinneringslichtjes zullen op deze avond ook aanwezig zijn.

Gebruikte kaarsen worden gratis uitgedeeld. Nieuwe kaarsen zijn na 17.30 uur te verkrijgen bij de Lichtkraam. Bij de Bloemenkraam krijg je een bloem die je in het bloemenhart kunt steken. Je mag ook zelf een bloem meenemen. De koffiekamer van het crematorium is vanaf 17.30 uur open om wat warms te drinken. In de aula
kan je luisteren naar live muziek van Fauve Kok, Thérèse Jacobs en Larissa de Lannoy onder begeleiding van Simon Stelling. Gedichten worden voorgelezen door Carla Hofland. De fotogalerij van Herinnering in Beeld wordt getoond op het grote scherm. Indien gewenst kun je in de aula ook een kaars aansteken. Er is gelegenheid om te gaan zitten en weg te gaan wanneer je wilt. Buiten, langs de wandelpaden, zal het koor Vocaal Ensemble Korenbloem sfeervolle liederen zingen en kun je Dichters met een Lichtje tegenkomen. Zij lezen gedichten voor onder een verlichte witte paraplu.

Herinnering in Beeld
Op zaterdag 4 november tonen we tussen 17.30 en 21.00 uur een fotopresentatie met portretten van overleden dierbaren op het grote scherm in de aula van het crematorium. Foto's hiervoor kun je naar ons toesturen. Dit mogen portretten zijn van iedereen die je mist, ook als diegene niet op de Oosterbegraafplaats ligt en ook als hij of zij al langer dan een jaar is overleden. Je kunt t/m 2 november foto's insturen van iemand die je in de presentatie wilt zien. Noem daarbij de naam, geboortedatum en overlijdensdatum. Houd rekening met de kwaliteit van de foto voor een mooie vertoning op het grote scherm. Insturen kan naar info@lichtjesinhetdonker.nl.
Heb je al eerder een foto ingestuurd voor de presentatie? Mail ons dan de naam, dan plaatsen wij de foto opnieuw.

Voor jong en oud
Stilstaan bij iemand die is overleden is waardevol voor mensen van alle leeftijden. Ook aan kinderen wordt gedacht tijdens Lichtjes in het Donker. Zij kunnen een  herinneringssteentje maken en marshmallows roosteren op het pleintje bij het RK-gedeelte van de Oosterbegraafplaats.

Welkom
We hopen je te mogen verwelkomen bij Lichtjes in het Donker 2023. Het volledige programma vind je op www.lichtjesinhetdonker.nl.