In the Spo(r)tlight: Teus de Kruyf

In the Spo(r)t light; Boksschool “Teus de Kruyf” / Teus de Kruyf Institute. Teus is een bekende Alphenaar en de boksschool en institute al jaren een begrip in het Alphense. In de boksschool kunnen leden uitgroeien naar een wedstrijdbokser en/of sparringpartner van de wedstrijdboksers. Het Teus de Kruyf Institute is daarentegen toegankelijker voor een breder publiek. Het instapniveau ligt veel lager, waardoor mensen zonder bokservaring makkelijk deel kunnen nemen aan het lesaanbod. Waarom is boksen zo’n goede sport?

Iedere sport die je doet is goed zolang je er maar plezier in blijft houden. Maar boksen is een goede sport, omdat het te vergelijken is met het leven. In het leven is het vallen en opstaan, doorgaan of opgeven, kan ik het wel, durf ik het wel.

Met boksen kun je tijdens de trainingen niet stoppen, tenzij je een blessure hebt, er staat een tegenstander tegenover je die ook wilt trainen, harder en sneller wilt stoten dan dat jij doet. Dus je gaat automatisch mee. Soms gaat het beter dan andere keren, eigenlijk net als het leven, niet iedere dag kan een 10 zijn. Je coördinatievermogen wordt verbeterd, je krijgt een snellere spierontwikkeling, je weerbaarheid wordt vergroot, je concentratievermogen verbetert en je leert met tegenslagen om te gaan. Maar het is ook goed voor je hoofd, je kan niet aan je thuissituatie of het werk denken als je aan het boksen bent. Je moet je focus op het boksen leggen, want het is een snelle sport. Je moet je focus houden op de serie stoten die je coach aangeeft, maar ondertussen ook je lichaamstechniek beheersen. Ook werk je veel met je zwakkere hand, de meeste mensen zijn rechts georiënteerd, maar met het boksen bereid je een stotenwisseling meestal voor met je zwakkere hand. Dat is nadenken, concentreren en focussen. Je zet je in voor veel verschillende doelgroepen. Is dit wat jouw club bijzonder maakt?

Ik heb een originele boksschool, en geen budoschool waarin diverse vechtsporten beoefend worden. Ik zit al lang in de bokssport, nu 50 jaar, daar heb ik kijk op en verstand van en dat wil ik dan ook 7 dagen in de week doen. En wellicht merken de diverse groepen op dat de sfeer nooit beladen is! En mijn visie is dat we het boksen meer als breedtesport moeten gaan inzetten. De "leek" ziet het boksen alleen op de televisie, dat komt hard over (en zo is het ook, net als andere wedstrijdsporten). Maar mijn school bestaat voor 95% uit recreanten, die niet met blauwe ogen en dergelijke thuis willen komen. Eén van de redenen waarom ik de wedstrijdboksers gescheiden houdt van de recreatieve boksers. En zo vindt iedereen zijn weg binnen de school.

Er is op dit moment veel vraag naar girls only en women only activiteiten, en er worden veel assertiviteits- en weerbaarheidstrainingen georganiseerd. Zet jij je hier ook op in?

We hebben al enkele keren per week lady's box, daar komen alleen maar dames en de lessen worden ook gegeven door een damescoach. De family box op zondag heeft dezelfde insteek. De ouder(s) trainen met hun kind(eren) dus niet met vreemde. Dat geeft voor iedereen een veilig gevoel, en de drempel om een boksschool in te gaan is er niet meer. Verder organiseren we op 15 augustus van 14:00 tot 15:00 uur een moeder-dochter boksclinic, deze les is bedoeld voor niet-leden en aanmelden is nog mogelijk. Wat kunnen we komend jaar nog meer van je verwachten? We zijn benieuwd! Natuurlijk blijf ik mij vol enthousiasme inzetten voor de verschillende doelgroepen als mensen met Parkinson, senioren, jeugd, dames en voor mensen met een handicap. Tijdens de coronaperiode heb ik een permanente buitengym laten bouwen, dat is een echt een goede toevoeging geweest. Ik geef nu 2 keer per week, onder de overkapping, zaktrainingen in de buitenlucht. Verder breidt op dit moment de wedstrijdgroep zich verder uit, naast de nationale toppers die ik al in huis had. Achter de schermen ben ik bezig met het ontwikkelen van nieuwe bokslessen- en cursussen. Als alles rond is, dan ga ik dit natuurlijk ook allemaal aan mijn aanbod toevoegen. En alvast leuk voor in de agenda: op 16 maart 2024 gaan we weer één van de grootste boksgala’s van Nederland organiseren in de Rijnstreekhal, houdt ons in de gaten voor meer informatie!