In the Spo(r)tlight: Phemia de Boer

Phemia de Boer is al 45 jaar actief op het gebied van sport- en bewegen. Met haar bedrijf Phemia Move zet zij zich vaak voor een breder maatschappelijk doel in, waarbij bewegen als middel wordt ingezet. Wij zijn benieuwd wat Phemia de komende jaren nog meer voor de Alphense bevolking gaat betekenen.

Hoe ben je ooit de sportwereld ingerold?

In 1980 ben ik door gymnastiekvereniging Wilskracht Alphen aan den Rijn gevraagd jazzdance voor jeugd en volwassenen op de kaart te zetten. Op dat moment startte ook mijn carrière als sport- en beweegdocente binnen Alphen aan den Rijn (en later ook omstreken). Ik heb veel workshops in het basisonderwijs gegeven en de betekenis van bewegen verder ontwikkeld.

In de jaren 90 kwam de focus meer op senioren te liggen. Meer Bewegen voor Ouderen ben ik gaan geven in vorm van ‘bewust bewegen 55+’. Deze activiteit wordt gegeven in buurthuizen, maar ook bijvoorbeeld bij Activite. Ik ben gestart bij zorginstellingen en later is dit uitgebreid naar verpleeghuizen. Ik breng de activiteiten dus letterlijk naar de betreffende doelgroepen. Ik zet beweegactiviteiten logischerwijs in om de fitheid van het lichaam te vergroten, maar ook voor de cognitieve ontwikkeling, het sociale element, om de zelfredzaamheid te vergroten en voor valpreventie. Ook ben ik in der loop der jaren mij verder gaan specialiseren in wandelen, dans, gymnastiek, pilates, aerobics en Meer Bewegen voor Ouderen.

Wat zijn de hoogtepunten afgelopen jaren geweest?

De lijst van hoogtepunten is lang! Wat ik vooral belangrijk vind is wat er met de activiteiten wordt bereikt. Het is geweldig om sport- en beweegdocente te zijn voor ieder die daarin mee wil participeren. En als doelen als maatschappelijke verbinding en fysieke gezondheid worden bereikt is dat natuurlijk fantastisch. Nederlanders en medelanders enthousiast maken eén vooral te houden, daar doe ik het voor. Een kroon op mijn werk is het lintje van de koning die ik in 2021 voor mijn werk mocht ontvangen. Ook het verkrijgen van een nominatie voor een project tegen eenzaamheid bij ‘Appeltjes van Oranje’. En ‘Stichting Help Anders’ en ‘Make a Wish’ die mijn beweegenthousiasme zien. Dat zijn wel mijn persoonlijke hoogtepunten.

Wat kunnen we de komende 40 jaar van je verwachten? Hebben je doelen en/of wensen die je hoopt te bereiken met Phemia Move?

Doelen en wensen zijn blijvend voor mij. Ik groei graag mee in de behoefte van bewegen voor jeugd, volwassenen en senioren in de huidige tijd. Dat is een mooie uitdaging. Voor zover ik kan, wil ik blijvend bijdragen aan beweeginitiatieven. Dan denk ik aan onder andere het realiseren van de kwiekbeweegroute in 2024. Dit is een wandelroute die voor iedereen gratis te gebruiken zal zijn en waarmee we mensen aan het bewegen kunnen krijgen en mensen elkaar ontmoeten. Ik zet me graag in voor de verbinding van mensen en organisaties. Dat staat sportief- en maatschappelijk gezien hoog op mijn wensenlijst. En voor mezelf wil ik een voorbeeld vormen in beweegenthousiasme en ook steeds nieuwe dingen leren, letterlijk en figuurlijk in beweging blijven.