Twee mannen die staan bij een hout meubelstuk omringt door allemaal verschillende houtplanken.

Het Behout - geeft tweedehands hout een nieuw leven

‘De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen, maar niet ieders hebzucht’ (Gandhi)

‘We erven de aarde niet van onze voorouders, maar lenen haar voor onze kinderen’

Deze twee uitspraken zijn de basis van de oprichting Stichting Het Behout. Een theatermaker, een kaasboer en een onderwijsmanager, drie mannen die de afgelopen maanden keihard gewerkt hebben om hun winkel annex werkplaats achter de Praxis aan de Van Foreestlaan in Alphen te openen. “Immers, we moeten zuinig zijn op onze aarde”, vertelt theatermaker André Troost vol passie over zijn plek waar gebruikt hout een tweede leven krijgt.

“Al het gebruikte hout wat hier wordt gebracht (grote hoeveelheden halen we ook op) maken we schoon, halen de schroeven en spijkers eruit en maken het vervolgens verkoopklaar. Hoe we aan dat hout komen? Het is een kwestie van gunnen en dealtjes maken. We krijgen hout van afvalverwerkers en particulieren. En op het Ecopark staat een grote container waar Alphenaren hun oude, gebruikte hout kunnen achterlaten. Soms maken we er ook in opdracht een mooi kastje of tafel van. Maar je kunt hier gewoon mooie hout kopen en er thuis of op je bedrijf iets van maken. Hier aan onze houten tafel bedenken we samen, onder het genot van een kop koffie, de mooiste dingen van hout wat anders allang afgedankt was. Bij ons gaat het dus om de circulariteit van hout. Soms zit er nog leven in het hout, dat is geweldig. Je staat dikwijls te kijken wat voor prachtig hout er tevoorschijn komt nadat wij het hebben behandeld. Door dit circulaire hout voorkomen we dat er nieuw hout gekocht wordt.

We zijn nu vooral aan het kijken wat er werkt. Hout is momenteel erg duur en ook circulair hout heeft een waarde. Ons doel is uiteindelijk dat we ons zelf kunnen bedruipen en er geld overblijft om de stichting en circulariteit te bevorderen. Alles wat van bomen gemaakt is moeten we koesteren en niet weggooien.”

Het Behout is geopend op vrijdag en zaterdagochtend. www.hetbehout.nl

Van Foreestlaan in Alphen, achter de Praxis.