Doek valt voor de LAURA - Voorzitter Adrie van der Voorn vertelt

In haar 75-jarige geschiedenis is de LAURA uitgegroeid tot een populaire fietsvierdaagse waarbij de naam nog altijd verwijst naar de locaties waar de deelnemers in vier dagen tijd heen fietsten. Op de eerste dag rijden ze richting Leiden (L), op de tweede dag richting Amsterdam (A), op de derde dag richting Utrecht (U) en op de laatste dag richting Rotterdam (R). Alphen aan den Rijn (A) is op alle vier de dagen de start- en finishplaats. Adrie van der Voorn vertelt waarom het doek valt. Lees hier zijn verhaal

Niet meer van deze tijd

“Heel jammer dat het doek valt voor de LAURA”, vertelt voorzitter Adrie van der Voorn, “maar als je kijkt naar de mogelijkheden die er zijn om zelf een route uit te stippelen en deze op een zelfgekozen tijd te gaan fietsen: een prachtig knooppuntensysteem, online fietsroutes, navigatiesystemen… Dan kun je eigenlijk stellen dat een fietsvierdaagse niet meer van deze tijd is. Jarenlang heeft het deelnemersaantal rond de 1.500 geschommeld, met soms uitschieters naar de 1.800. Deze aantallen zijn al heel lang niet meer gehaald, vorig jaar waren er 200 deelnemers.”

Gebrek aan vrijwilligers

“Dat we moeten stoppen wijd ik vooral aan het tekort aan vrijwilligers en dat de leeftijd van de bestuursleden ook begint te tellen. We hebben ons best gedaan om nieuwe mensen te vinden, maar dat is mislukt. Daarnaast de bijkomende regels en vergunningen voor extra werk. Dit 75-jarig jubileum is een mooi moment om ermee te stoppen. Het doel is bereikt om mensen op de fiets te krijgen en kennis te laten makenmet de natuur. Dat is goed gelukt.”