De bronzen maquette Castellum Albaniana is officieel onthuld

De maquette is op donderdag 26 oktober om 12.00 uur officieel onthuld door wethouder Anouk Noordermeer, samen met kunstenaar Marc van der Aa en Ton Dalman.

maquette 400x260

De Neder-Germaanse Limes erkend als UNESCO Werelderfgoed

De Neder-Germaanse Limes is een belangrijk cultuurhistorisch en archeologisch thema in de gemeente Alphen aan den Rijn. Mede de reden voor het college en haar voorgangers om de ambitie uit te spreken om Alphen te promoten als Limes Hoofdstad. Al langere tijd worden hiervoor met verschillende partijen verschillende initiatieven uitgewerkt en activiteiten in gang gezet.

Een bronzen maquette midden in het centrum

Een van de projecten waar hard aan is gewerkt is een bronzen maquette van het Castellum Albaniana dat midden in het Alphense Stadshart heeft gestaan. Een aantal jaar geleden werd de gemeente benaderd door stadsgids Ton Dalman. Een maquette zou namelijk een enorme meerwaarde bieden in het overbrengen van het verhaal en verlevendigen van het Alphense Limes-verleden.

Van moedermaquette naar bronzen variant

Kunstenaar Marc van der Aa, gevestigd met z’n atelier in De Jozef, was eerder al bezig met allerlei replica’s van gebouwen uit het verleden van Alphen en ook met een replica van het Castellum Albaniana. Met de kennis en kunde van archeoloog Julia Chorus heeft hij de afgelopen jaren met veel detail gewerkt aan de moedermaquette die nodig was om de bronzen variant te creëren.

Eerste zichtbare resultaat

De onthulde maquette is het eerste zichtbare resultaat van de versterking van de Limes-beleving in het Alphense Centrum, oftewel Pleisterplaats Albaniana. Het legt ook een directe verbinding met Archeon waar de poort van het Castellum Albaniana te bewonderen is.