De 20 van ALPHEN - In the Spo(r)tlight

Vorig jaar mocht de 20 van Alphen voor het eerst in jaren (in verband met corona) weer een groots evenement neerzetten. Duizenden deelnemers kwamen op deze zonnige zondag met een lach over de finish. Zo’n mooie editie smaakt natuurlijk naar meer, zoals de FunRun op zaterdagavond. De column “in de sportlight” toveren we eenmalig om naar “hoe is het nu met…”

Hoe is het nu met…de 20 van Alphen?
‘Wij als organisatie staan nu al te popelen voor het evenement op 3 maart!’ vertelt Ronald Verkade, voorzitter van de Stichting 20 van Alphen. Het organisatieteam van vorig jaar is na de vorige editie goed ingewerkt, er zijn processen aangepast, de inschrijvingen stromen binnen (we lopen voor op de aantallen inschrijvingen van vorig jaar rond deze tijd!) en we hebben alweer mooie partners in de vorm van sponsors aan ons weten te binden. Daarnaast hebben we ook nog nieuw aanbod met de zogenaamde FunRun op zaterdagavond. Dus ja we hebben er zin in en zijn er helemaal klaar voor!
En we gaan ervan uit dat alle deelnemers er ook klaar voor zijn. En wil je je echt optimaal voorbereiden, sluit je dan aan bij de techniektrainingen van AAV’36. Richting de 20 van Alphen worden er losse cursussen aangeboden.

FunRun op zaterdagavond klinkt als een feestje! Wat kunnen we verwachten?
‘De FunRun is een prestatieloop door het centrum van Alphen aan den Rijn waarbij Fun voorop staat,’ vertelt Ronald. De route van 2.5 km – die je ook 2 keer kunt lopen – is versierd en we vragen iedere deelnemer om iets met ‘licht’ aan te trekken. Iedereen kan meedoen, het gaat hier echt om de beleving van het hardlopen. Iedere deelnemer ontvangt een echte Glow-in-the-Dark medaille bij de finish.

Klinkt goed! Natuurlijk ontbreken dit jaar op zondag de jeugd en familie afstanden (naast de 5, 10 en 20 km) niet.
Klopt, de 1 km en de 2,5 km zijn de afgelopen edities in populariteit gestegen. Naast dat het overzichtelijke routes zijn qua afstand, zijn dit ook afstanden die leuk zijn om als groep aan te gaan. We zien steeds meer scholen en sportclubs die samen inschrijven voor deze afstanden. Leuk, want op deze manier maak je de dag extra gezellig en natuurlijk ook het traject voorafgaand aan het evenement.
In de geschiedenis hebben we ook weleens gehoord dat groepen niet deelnamen vanwege de administratie rompslomp om iedereen ingeschreven te krijgen. Gelukkig is dat verleden tijd! Het nieuwe inschrijfformulier zorgt ervoor dat deelnemers van groepen zelf verantwoordelijk zijn voor inschrijven en betalen. Deze drempel is dus ook weggenomen.
Daarnaast is er voor het basisonderwijs nog een extra reden om deel te nemen als groep. Alphen Vitaal stelt, net als vorig jaar, pakketten met buitenspel artikelen beschikbaar voor de scholen waarvan procentueel de meeste leerlingen meelopen met het evenement. De basisschool met de meeste deelnemers ontvangt een pakket ter waarde van € 500,- vol met sportief buitenspeelgoed voor op het schoolplein. Voor nog eens vier scholen staat een pakket t.w.v. € 250,- klaar.