Cindy van juwelier Trossèl - over haar nieuwe winkel in het stadshart

Haar Juwelierszaak was een van de eerste winkels die zich in winkelcentrum de Aarhof vestigden. Nu bijna vijftig jaar later is Cindy (36) met haar Trossèl verhuisd naar de van Manderloostraat, waar ze met haar compleet verbouwde design pand schittert als een diamant aan een zijtak van de Rijn. Weer zo’n prachtig juweeltje midden in het stadshart van ons steeds mooier wordende Alphen.

Van schoenenontwerpster tot juwelier

Het juweliersvak is haar met de paplepel ingegoten. Vanaf haar twaalfde was Cindy altijd al te vinden achter de schermen van juwelier Van Deth in Gouda. Deze juwelierswinkel was eerst van haar grootouders van moeders kant. Haar vader kwam uit een familie van een klokkenfabrikant en reparateur uit Waddinxveen. Van haar 15e tot haar 21e heeft ze in de winkel zelf meegewerkt. “Toch koos ik als opleiding een andere richting. Ik wilde namelijk schoenenontwerpster worden, met als doel een eigen winkel en een eigen schoenenlijn. Dus ging ik de opleiding schoenmaker en -ontwerper volgen. Maar al snel kwam ik erachter dat deze wereld niet bij mij paste. Ik wilde weer terug de juwelen- en horlogebranche in. Deze wereld is zo leuk, ook als juweliers onder elkaar.”

Ondernemersbloed

“Ondernemen is echt mijn ding. Om zoveel mogelijk ervaring op te doen ben ik bij verschillende juweliers, waaronder Schaap en Citroen, gaan werken en heb ik diverse cursussen en edelsteenopleiding gevolgd. In juli 2014 kreeg ik de mogelijkheid om Trossèl over te nemen. Hartstikke jong was ik, slechts 27 jaar, dat was dus een enorme uitdaging. Er werkte al jaren een vast team, waarvan één van de vrouwen al 34 jaar. Nu nog steeds. Heleen bijvoorbeeld, werkt hier al 43 jaar! Zonder zo’n goed team met zoveel ervaring zou ik deze winkel niet zo goed kunnen runnen. Ik ben dan wel de vijfde generatie eigenaars, maar we doen het echt met elkaar.”

Nieuwe winkel

Met het oog op de enorme verbouwing van het winkelcentrum wilde Cindy niet met haar winkel jarenlang in een bouwput zitten. “De opticien die hiervoor in dit pand zat attendeerde mij op het feit dat hij hier wegging. Met beide handen heb ik dit aangegrepen. Het is een mooi plek zo en het heeft twee verdiepingen, de winkelvloer en een mooie werkruimte beneden voor opslag en andere zaken die we niet kwijt kunnen in de winkel zelf, ideaal. Na een grote verbouwing zijn we in november 2022 verhuisd. Dit was de juiste beslissing. Met deze nieuwe winkel, waarvan de inrichting helemaal van deze tijd is, tillen we het niveau omhoog. Met de oude winkel in de Aarhof lukte dat niet meer. We kunnen met de nieuwe winkel goed het midden en hoge segment bedienen.Wat goed past bij de Alphenaar die een bescheiden, maar goede smaak heeft.. Het gaat er tenslotte om wat je mooi vindt en dat je het draagt.”

Levensverhaal

“De juweliersbranche is een ‘ons kent ons’ wereldje. Zo werkt het eigenlijk ook met onze klanten. Ze groeien met je mee, we maken het hele levensverhaal mee en dat is uniek. Het begint bij een verlovingsring, dan trouwringen, groeibriljanten voor verjaardagen en baargoud bij de geboorte van een kindje. Dat zijn sieraden die de moeder krijgt en uiteindelijk doorgeeft aan het kind. Het echtpaar koopt voor zichzelf mooie horloges en geven in de loop der jaren mooie sieraden cadeau. Dat alleen al vind ik bijzonder. Het blij maken van mensen is zo leuk om te doen. Wij hebben ook een mooie collectie gepersonaliseerde sieraden en as of urn sieraden in goud en zilver. Eventueel met vingerafdruk.”

De trends

“Goud blijft sowieso zijn waarde houden en geelgoud is echt dé trend. We zijn met goud en diamanten meer de breedte ingegaan. Een nieuw merk dat we voeren is Touché, middels een 3D printer kan alles gemaakt worden, verzin het en ze maken het. Middels het horlogemerk Ebel bereiken we een groter publiek, maar we hebben ook Frederique Constant, Seiko en Bruno Söhnle. Overigens mogen je sieraden weer gezien worden. Grote statements als kleurstenen van bijvoorbeeld Bigli of Evanoueva zijn helemaal in. Maar ook nog steeds de ‘laagjes’ sieraden, dus meerdere armbandjes en kettinkjes bij elkaar dragend. En ja het merk Eclat van de groeibriljant is al jarenlang een goedlopend item bij ons. Wat ik ook zo bijzonder vind is dat wij bijna alle horloges kunnen repareren en klokkenreparaties kunnen verzorgen. Wat ik in de nabije toekomst nog wil? Online oppakken en verder uitbouwen, meer evenementen organiseren en een eigen moeder-kind sieradenlijn opzetten. Ik ga de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”