Het speelplein van basisschool Auris De Taaltuin wordt vernieuwd. Afgelopen woensdag gingen leerlingen en gemeentelijke medewerkers samen aan de slag met het beplanten van het ABC-laantje. Een laantje van 60 meter lang met fruitbomen en -struiken die met hun namen samen het alfabet vormen.

Kinderen kunnen zo op unieke wijze hun spellingsonderwijs buiten oefenen, waarbij de natuur hen wegwijs maakt. 

A is van appel

Alle letters van het alfabet komen voor in het laantje. Zo is er bijvoorbeeld de A van appel, de B van braam en de P van pruim. De hele ochtend hielpen leerlingen mee 60 bomen en struiken te planten. Afhankelijk van de grootte werden 1 tot 3 stuks neergezet. Om 12 uur openden waarnemend teamleider Esther Rijlaarsdam en wethouder Gert-Jan Schotanus officieel het laantje met het planten van een iep.

Natuurlijke en uitdagende schoolpleinen

Het project werd uitgewerkt en uitgevoerd dankzij een cheque die de school dit voorjaar ontving vanuit het project Groenblauwe Schoolpleinen, aangevuld met een bijdrage van Eetbaar Alphen. Doel is schoolpleinen natuurlijker en uitdagender te maken met water en bomen en planten waarvan je kunt eten. Zo raken kinderen spelenderwijs vertrouwd met de natuur en dragen de schoolpleinen bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Het groen neemt regenwater op en geeft verkoeling bij extreme hitte én maakt onze lucht schoner.

Spellingsles in de natuur

Auris De Taaltuin is een school in Alphen aan den Rijn met speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De school zet het laantje niet alleen in voor het taalonderwijs, maar ook voor wereldoriëntatie, duurzaamheid en kooklessen.

Eetbaar Alphen

Voor deze actie hebben de gemeente en de school mankracht en materiaal gefinancierd. Eetbaar Alphen en stichting Voedzaam land verzorgden de plantselectie. Op de actiedag zelf begeleidde de gemeente de kinderen bij het planten. Ook ouders en omwonenden waren uitgenodigd om een handje te helpen.

Groenblauwe Schoolpleinen

Tijdens de opening deed wethouder Gert-Jan Schotanus de oproep aan alle basis- en middelbare scholen in de gemeente Alphen aan den Rijn, om dit goede voorbeeld te volgen en ook met hun schoolplein aan de slag te gaan met het project Groenblauwe Schoolpleinen