Twee mensen die over een fietsbrug fietsen in Hoogmaden.

Alphen aan den Rijn scoort op woonaantrekkelijkheid

In de Atlas voor Gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland ieder jaar met elkaar vergeleken op twee indexen, die gebaseerd zijn op meer dan 50 categorieën.

Uit de editie van dit jaar blijkt dat Alphen aan den Rijn een aantrekkelijke gemeente is om in te wonen. Onze gemeente staat op plek 15 in de woonaantrekkelijkheidsindex. Met deze index wordt gemeten hoe aantrekkelijk een gemeente gevonden wordt om in te wonen op basis van categorieën als voorzieningen, woonomgeving en bereikbaarheid. Met name op de categorieën veiligheid (1ste plek) en woonomgeving (8ste plek) scoort Alphen aan den Rijn hoog. 

Ook sociaaleconomisch in de top 10
In de sociaaleconomische index eindigt Alphen aan den Rijn al jaren op rij in de top 10. Met deze index wordt gemeten hoe gemeenten er op het gebied van welvaart en sociale omstandigheden voor staan. De 9de plek voor Alphen aan den Rijn in deze index wordt mede verklaard door de laagste armoede en werkloosheid (beide 1ste plek) van de 50 grootste gemeenten van Nederland. 

Inzicht in kwaliteit
Burgemeester Liesbeth Spies: “De Atlas voor Gemeenten bevestigt wat velen in deze gemeenten al lang weten, namelijk: Alphen aan den Rijn is een hele fijne plek om te wonen en leven. De Atlas biedt ons daarnaast goede inzichten waarmee we de kwaliteit van onze woonomgeving en de voorzieningen voor onze inwoners steeds verder kunnen verbeteren”. Alphen aan den Rijn was dit jaar gastgemeente voor de uitreiking van de Atlas voor Gemeenten. De uitreiking vond op 24 mei plaats in Flora Boskoop. Wethouders Gerard van As en Relus Breeuwsma namen de eerste exemplaren in ontvangst. 

Themaonderzoek Groen en Blauw
Ieder jaar staat een thema in de Atlas centraal. Dit jaar is het accent gelegd op het effect van ‘groen en blauw’ in en om de wijk (zoals parken, bomen, grachten en plassen) op de woonaantrekkelijkheid. Met onze ligging midden in het Groene Hart, uitgebreide vaarnetwerk en de meeste boomkwekerijen van Nederland in onze gemeente heeft Alphen aan den Rijn bijzondere groen-blauwe kwaliteiten. De resultaten van het onderzoek laten echter ook zien dat er in onze gemeente nog de nodige winst te behalen valt op het gebied van groen en blauw in en om de wijken. Onder andere door het vergroenen van het stadscentrum, het creëren van groen-blauwe omgevingen die uitnodigen tot ontmoeten en bewegen, zoals het Klimaatbos, of het realiseren van groene entrees van onze gemeente, werken we de komende jaren aan een steeds aantrekkelijkere, duurzamere en gezondere leefomgeving.