Stephan Vink van Alphen Vitaal

Stephan Vink is teamleider bij Alphen Vitaal, een stichting die van de gemeente de opdracht gekregen heeft ervoor te zorgen dat alle Alphenaren vitaler worden. “Dat doen we op basisscholen met naschoolse activiteiten op het schoolplein, bijvoorbeeld. En we proberen werkgevers ervan te overtuigen dat als zij investeren in hun werknemers op het gebied van lifestyle, voeding, ontspanning en bewegen, die werknemers vitaler worden, minder snel uitvallen en productiever zijn. We hebben daarvoor negen buurtsportcoaches en projectcoördinatoren, die dagelijks progamma’s opzetten en uitvoeren.”

Wat doen buurtsportcoaches, hoe kom je met ze in contact?
“De buurtsportcoaches geven onder meer aan achttien seniorengroepen wekelijks een beweegles. Ook het sociale aspect daarvan is belangrijk voor mensen die vaak alleen zijn. Daarnaast staan ze drie keer in de week na school op het schoolplein. Om als de bel gegaan is ter plekke lekker met de kinderen te gaan sporten. En elke woensdag staan ze op een bepaalde plek, verdeeld over de gemeente, om georganiseerd buiten te spelen. Dat noemen we ‘Samen Actief’. We kondigen het aan, zodat de kinderen twee uurtjes kunnen meedoen.” 

Krijg je daar veel respons op?
“Zeker! Neem onze buurtsportcoach Andy. Die krijgt dagelijks dertig tot veertig kids op het schoolplein om te sporten. De kinderen weten wanneer hij komt en vanuit school wordt het gestimuleerd. En als het goed weer is, dan blijven de ouders kijken, maken een praatje met elkaar. Zo zie je dat er een sociale band ontstaat, wat veel plezier geeft. Bovendien, de kinderen worden actiever en fitter!”

De klas wordt een team
Voor middelbare scholieren hebben we een ‘menukaart’ met verschillende programma’s, die scholen kunnen aanvragen. Bijvoorbeeld ‘Klas wordt Team’. Onze buurtsportcoach komt dan over een langere periode naar school om ervoor te zorgen dat de klas een team wordt. Zodat leerlingen meer samenwerken, elkaar vertrouwen. Dat doet hij door middel van sport en spel, met teambuildingsactiviteiten die de klas samenbrengen.

Samenwerken met Participe
“We werken samen met Participe, die ook jongerenwerkers hebben die dagelijks in de wijk te vinden zijn. Vijf van hen opereren onder de vlag van Alphen Vitaal. Op school verzorgen ze dezelfde programma’s en organiseren activiteiten in de vakanties. Zo zoeken we verbinding met partners in de gemeente om iedereen te kunnen bereiken.”

De juiste ‘match’
“Op onze website alphenvitaal.nl hebben we een hele gave ‘tool’, waarmee we vraag en aanbod goed bij elkaar brengen. Alle sportaanbieders in Alphen, zowel de commerciële als de verenigingen, plaatsen hun aanbod op onze website. Zo krijg je op één platform inzichtelijk wat je hier op sportief gebied allemaal kunt doen. Mensen die op zoek zijn naar een sport, maar nog niet weten welke precies, kunnen op onze website een sportwijzer invullen, een test met vragen over wat je leuk vindt. Na het invullen kom je op een aantal mogelijke sporten uit en kan je je aanmelden bij de juiste ‘sportmatch’. En ook sporters die een keer iets anders willen, kunnen dit natuurlijk doen. We zijn hiermee nu drie weken online en op dit moment staan er al zo’n 560 activiteiten van ongeveer twintig aanbieders op. We zien dat er flink gebruik van wordt gemaakt!”

Kom in beweging
“We richten ons dus niet enkel op de sporter. Maar juist op mensen die nog niet in beweging zijn gekomen. Daar zit de meeste ‘winst’. Met onze nieuwe ‘marktplaats’ hopen we een drempel weg te nemen.