Hier zijn Henk en Gerard

Hier zijn Henk en Gerard

Hier zijn Henk en Gerard - van Historisch Museum Hazerswoude

Gerard heeft het niet zo op interviews, maar een interview samen met Henk wil hij wel doen. “Hij is enorm belangrijk voor ons”, introduceert Henk de Boer de conservator van Historisch Museum Hazerswoude, Gerard van Wieringen. Henk is sinds de oprichting in 1975 bij de stichting betrokken. Gerard sinds 2010.

“Gerard kent het hele dorp en iedereen die er woont. Hij is elke dinsdag, vrijdag en zaterdag in het museum te vinden”, vertelt secretaris Henk. Gerard: “Ik wil inderdaad zo veel mogelijk komen.” Henk is er ook elke dinsdag en is maandelijks op zaterdag gastheer tijdens de openingstijden van het museum aan de Dorpsstraat.

Cees Kroon

Het museum heeft veel te danken aan Cees Kroon, benadrukt Henk. “Cees heeft vanaf zijn jeugd alles verzameld. Uiteindelijk heeft hij zijn hele verzameling ondergebracht in het museum, een goede basis.” Maar de oprichting van de stichting die de start betekende van een oudheidkamer en later het museum, heeft Hazerswoude ook te danken aan Henk.

“Jans van der Ploeg uit Hazerswoude-Rijndijk had een fotocamera waarmee zij veel foto’s van de Rijndijk maakte”, blikt Henk terug. “Toen zij overleed, ben ik naar Cees toegestapt en zei hem dat we Jans’ collectie moesten zien te krijgen. Onze stichting heeft toen het pand dat van sigarenhandel Van Gorkum was, via de gemeente Rijnwoude kunnen overnemen en geheel gerestaureerd.”

Gerard kwam erbij door Open Monumentendag in 2010 toen hij de Scheepjeskerk bezocht waar Henk namens Stichting Historisch Museum Hazerswoude aanwezig was. “Het viel mij toen direct op dat hij alles wist”, weet Henk nog. Waarop Gerard direct reageert met “Ik weet niet alles.” “Maar hij herkent wel iedereen”, maakt Henk nogmaals duidelijk wat voor aanwinst Gerard voor het museum was en is. “En als je mensen herkent, dan komen ze los. Wij vertellen onze bezoekers veel, maar zij vertellen ons ook veel.”

Conservator

Omdat Gerard “uitgewerkt was”, besloot hij bij de stichting te gaan. Als conservator bekijkt hij alles wat binnenkomt. Hij selecteert, sorteert en archiveert. “Eerst schreef ik alles op, nu zet ik het in mijn laptop.” Gerard begon met het digitaliseren van de volledige collectie van het museum in coronatijd. Henk: “Ik bracht steeds dozen naar Gerard om deze drie weken later weer op te halen. Gerard fotografeerde en scande alles in en sloeg het op zijn computer op met alle gegevens. Daar teren we nog iedere dag op”, vertelt Henk. “Uiteindelijk heb ik er zes maanden over gedaan”, zegt de conservator.

Het museum krijgt nog steeds vrijwel elke week een foto, krantenknipsel, kaart of voorwerp aangeboden. “Veel mensen ruimen het huis van hun ouders op en brengen ons wat ze vinden. Alles wat we binnenkrijgen, selecteren we. Niets gaat er weg. Soms gaat het naar andere musea. Wat we houden, bewaren we in ons archief. Al raakt dat wel steeds voller, wat extra opslagruimte zou fijn zijn. We zijn momenteel ook bezig om onze foto’s in de gemeentelijke beeldbank te zetten.”

Vrijwilligersgroep

Naast de halfjaarlijks wisselende expositie, op dit moment over vijftig jaar Stichting Jeugdvakantieweek Hazerswoude-Dorp, verzorgt het museum elk jaar een lezing. Dit jaar was dat aan de hand van een film over Hazerswoude. Verder doet het museum mee met Open Monumentendag. De stichting draait op vijf bestuursleden en acht vrijwilligers. Zes redactieleden zijn verantwoordelijk voor de museumnieuwsbrief ‘De Hazelier’ die donateurs elk kwartaal ontvangen. Momenteel treft de vrijwilligersgroep de voorbereidingen voor Open Monumentendag en wordt een nieuwe expositie over de brandweer begin volgend jaar, voorbereid.

Voldoening

De heren zijn nog lang niet uitgekeken op het museum. Henk: “Het geeft voldoening. Het is leuk en nuttig. En door mijn bijdrage bewaren we iets voor het nageslacht. En gelukkig is mijn vrouw erg makkelijk. Toen ik mijn eigen installatiebedrijf had, maakte ik altijd lange dagen. Ze is wel wat gewend.”

Gerards vrouw geeft hem ook de ruimte, maar is wel altijd blij als hij weer thuiskomt. Ook hij haalt er veel voldoening uit. “Het is hier altijd zo gezellig, vooral op zaterdag. Met alle bezoekers die hun tijd nemen.” Passend bij zijn droge humor sluit hij af met: “Ja, het is echt heel erg leuk, anders zou ik niet komen, hoor.”