Hier is Ria de Knegt - één van de coördinatoren van Kledingbank Groene Hart

De gemeente Alphen aan den Rijn is rijk aan gewone mensen die bijzondere dingen doen voor anderen. Zij zijn vrijwilliger bij een club, een stichting of zetten zich in voor een goed doel. Het zijn deze mensen die Alphenaren met elkaar verbinden. “Hier is ALPHEN” zet tweewekelijks een mooi mens in de spotlights.

Ria de Knegt is één van de vaste gezichten van Kledingbank Groene Hart. Elke donderdag is zij in de winkel in De Aarhof te vinden om alles in goede banen te leiden. Vrijwilligerswerk is haar met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was voorzitter bij een gymvereniging in Leiden, mijn moeder hielp ook altijd mee. Als kind vulde ik snoepzakjes, niette het clubblad en later gaf ik gymles en organiseerde wedstrijden en spelletjesmiddagen. Reuring heb ik altijd leuk gevonden.”

Ria was fysiotherapeut. Daarna studeerde zij maatschappelijk werk, werd verpleegkundige en ging vervolgens de kinder- en jeugdpsychiatrie in. Onderwijl zette zij zich vrijwillig in bij de sportverenigingen van haar kinderen. Zij hielp mee met het maken van het clubblad en draaide bardiensten. “Verenigingen zouden niet bestaan zonder vrijwilligers.” Ook was zij Taalmaatje van een dame die beter Nederlands wilde leren spreken.

Ziek

Vijf jaar geleden werd Ria ziek. Zij bleek een tumor in haar hoofd te hebben. “Ik was al lange tijd enorm moe. Pas toen de tumor ging bloeden, werd deze ontdekt.” In anderhalf jaar probeerde zij terug te keren in haar werkgebied, maar dat lukte niet. “Ik wilde er niet aan. Ik moest dat vreselijke afkeuringstraject door. Uiteindelijk was ik dankbaar dat ik volledig werd afgekeurd en niet meer hoefde te werken. De behandeling die ik volgde om met mijn beperkingen te leren leven, hielp ook enorm.”

Thuis gaan zitten wilde Ria niet. Ze besloot een website voor vrijwilligerswerk in Alphen te bezoeken en zocht contact met de Kledingbank. “Ik mocht op gesprek komen om te kijken of het bij mij paste. Dat ze de ambitie hadden om groter te worden, sprak mij erg aan. Ik mocht meedenken over de inrichting van het nieuwe pand en besloot ervoor te gaan.”

In maart van dit jaar verhuisde de Kledingbankwinkel naar het oude Bart Smit pand. Een enorme verbetering, vooral vanwege de veel grotere ruimte. “Het is hier altijd gezellig. We hebben een leuk team met leuke mensen die met zijn allen voor de klanten gaan. De klanten die hier komen, maken we blij. Regelmatig krijgen we de volgende dag zelfgebakken koekjes of een appje met een bedankje.”

Kledingbank

Kledingbank Groene Hart met als werkgebied Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem is er voor gezinnen met een uitkering of een laag inkomen. Twee keer per jaar kunnen zij in de winkel, op afspraak, gratis zomer- en winterkleding uitzoeken. Gezinnen, partners en alleenstaanden kunnen zich, eventueel met hulp van gemeente of maatschappelijke organisaties, aanmelden. Na goedkeuring wordt de aanmelder geregistreerd als klant. De Kledingbank heeft een magazijn in gebouw De Jozef waar iedereen goede, schone kleding kan inbrengen. Vrijwilligers zoeken alle kleding uit en zorgen dat de rekken in de winkel in De Aarhof gevuld blijven.

Dynamisch

“Het helpen bij de Kledingbank is dynamisch. We passen onze werkwijze steeds aan naar de vraag. We moeten het doen met wat we binnenkrijgen, maar door sponsoring kunnen we ook kleding kopen. Sokken en ondergoed zijn vrijwel allemaal nieuw. We zijn nog wel zoekende hoe we dat op een vast niveau krijgen. Soms krijgen we een restvoorraad van een winkel die op de schop gaat of een donatie van kleding, schoenen of riemen en tassen. En we hebben vrijwilligers met connecties in de kledingbranche. De hele inventaris van de winkel is met behulp van hun netwerk gerealiseerd.”

De klanten winkelen veelal zelf. Soms kunnen ze wel wat begeleiding gebruiken. “Zoals bij een echte kledingwinkel. Je gaat de klanten ook herkennen en weet wat vorige keer zo goed stond. En het is echt een dagje uit voor ze.”

‘Die glimlach’

Ria vertelt over leuke ervaringen. “Een alleenstaande vader komt, altijd op dezelfde dag, kleding voor zijn kind uitzoeken. Met foto’s en verder alleen de maat. Die kun je dan echt helpen. Ik heb ook regelmatig dames geholpen met een goed passende beha. We krijgen mooie kwaliteit lingerie binnen. Soms zie je een dame binnenkomen die er niet zo gelukkig uitziet en als ze dan die prachtige lingerie aantrekt, komt die glimlach. Maar ook jonge meiden die staan te stralen met hun ‘nieuwe’ kleding. Ze gaan prachtig gekleed de winkel uit. Om mensen met zo weinig blij te maken, vind ik echt heerlijk.”

Kledingbank Groene Hart kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Kijk op kledingbank-groenehart.nl.