Hier is Kirsten Bruijnes - De spil achter Buurten & Zo

ALPHEN - De gemeente Alphen aan den Rijn is rijk aan gewone mensen die bijzondere dingen doen voor anderen. Zij zijn vrijwilliger bij een club, een stichting of zetten zich in voor een goed doel. Het zijn deze mensen die Alphenaren met elkaar verbinden. “Hier is ALPHEN” zet tweewekelijks een mooi mens in de spotlights.

Al vanaf het begin is Kirsten Bruijnes (43) de spil achter Buurten & Zo, een ontmoetingsplek waar gekookt wordt voor maaltijden aan huis, regelmatig buffetten worden geserveerd tegen vriendelijke prijzen zodat mensen samen kunnen eten, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken en waar activiteiten worden georganiseerd voor wie wat gezelligheid zoekt.

Zes jaar geleden was Kirsten op Lesbos om daar te helpen in vluchtelingenkampen. Elke avond aten de vrijwilligers in een restaurant. “Mensen van het restaurant haalden mensen uit de kampen om te komen eten, te dansen en om te helpen koken”, vertelt Kirsten. “Ik zag wat het met de vluchtelingen deed, dat ze hierdoor weer mens konden zijn.”

Ervaring gebruiken

Na terugkomst in Nederland wilde Kirsten, die ook CDA raadscommissielid is en werkzaam op basisschool De Stromen waar zij nieuwkomers ondersteunt, direct terug om weer te helpen. Maar met een gezin en een woning in Nederland ging dat niet. “Ik besloot mijn ervaring die ik daar had opgedaan om te zetten naar hier, mij in te zetten voor mensen met minder kansen.”

Haar idee zette ze op papier dat zij naar maatschappelijke organisaties stuurde. Ze sprak met Stichting Visie-R en Woonforte. “Zij reageerden enthousiast. En omdat ze beneden in De Jozef (het voormalige St Jozef, red.) iets maatschappelijks wilden hebben, kon ik daar, met hulp van Visie-R en Woonforte, terecht.’

Opening op slecht moment

De opening van Buurten & Zo kon helaas niet op een slechter moment. Dit was namelijk op 14 februari 2020, vlak voordat corona alles op zijn kop zette. “We hebben echt moeten knokken om overeind te blijven”, zegt Kirsten daar ook over.

Momenteel is het restaurant niet geopend voor spontaan bezoek. Wel voor groepsreserveringen en georganiseerde eetmomenten. “Eens in de zoveel tijd nodigen we mensen uit ons bestand uit voor een buffet. Klanten van de voedselbank, stichting Nieuwe Alphenaren en Kom Erbij.”

Binnenkort komt hierin verandering. “Nu we weten dat we open kunnen blijven, gaan we weer open voor de lunch. Zeker ook omdat tussen mensen een kloof is ontstaan. Wij geloven dat als veel verschillende mensen elkaar ontmoeten, er meer begrip komt. In plaats van polarisatie willen wij verbinden. Zorgen dat mensen weer meer met elkaar in contact komen.”

Opknapbeurt

Voor het zover is, knappen de vrijwilligers van Buurten & Zo het terras en het restaurant op. ‘We willen een laagdrempelige huiskamersfeer uitstralen. Daarnaast zijn we bezig met het regelen van sprekers uit de sociale hoek. Eén hele bekende spreker hebben we al gestrikt. Sander de Kramer komt woensdag 20 mei naar Buurten & Zo. De lezingen zijn voor iedereen én gratis toegankelijk.”

Buurten & Zo is al gastheer voor Kwadraad die tweewekelijks statushouders bekend maakt met de Nederlandse normen en waarden. En samen met Visie-R is Buurten & Zo bezig met het aanbieden van dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Gedoneerde consumptie

Al vanaf het begin een belangrijk onderdeel in het restaurant is de uitgestelde consumptie. “Iedereen mag een consumptie voor een ander kopen. Het gedoneerde drankje, lunch of maaltijd komt op een briefje te staan. Als iemand het restaurant bezoekt, kan deze een briefje van de muur halen en gebruik maken van een uitgestelde consumptie.”

De boost die Buurten & Zo momenteel krijgt, komt mede doordat Kirsten opnieuw actief fondsen is gaan werven. Ze ging langs bij de Rotary, de Lions en de VOA. ”En ik schreef fondsen aan en heb subsidie aangevraagd. Daarnaast hebben we een fantastisch team van 25 vrijwilligers die het fijn vinden om met elkaar, met de deelnemers en de bezoekers in contact te komen.”

Kirsten, die zich wekelijks zo’n tien uur inzet voor Buurten & Zo, is ook nog actief voor de Alphense kerstpakkettenactie, voor de community Because we Carry en is maatje bij Stichting Nieuwe Alphenaren. Ze vindt het helpen van anderen de normaalste zaak van de wereld. “Dat is me met de paplepel ingegoten. Ik heb zelf zo allemachtig veel geluk. Ik kan zelf echt niet gelukkig zijn als ik me niet inzet voor mensen die minder geluk hebben. Iedereen moet kansen krijgen. Ik wil iedereen mens laten zijn. Als iedereen elkaar een beetje helpt, wordt de wereld een beetje beter. Daarnaast krijg ik er enorm veel energie van als ik met andere mensen iets voor elkaar krijg.”