Ontdek de regio

Alphen aan den Rijn ligt midden in het Groene Hart. Het Groene Hart, is op de Veluwe na, het grootste Nationale landschap van Nederland. Je vindt er natuur, water, dorpen en steden en kan er rust vinden of juist actief aan de slag. Ontdek de regio en het mooiste wat het Groene Hart te bieden heeft. 

Ervaar de Hollandse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen, het Braassemermeer en de Reeuwijkse Plassen hebben elk hun eigen karakter. Van stil en ingetogen tot actief en uitbundig. De mogelijkheden zijn er eindeloos. Van een middagje suppen tot en met een dagenlange vaartocht over het water. Je maakt er de mooiste wandelingen door polders met houtkades, rietkragen, dijken en boerenweggetjes. En neem van ons aan: je komt altijd wel langs een plek waar je op je gemak over het water kunt turen. Vaak met een hapje en drankje in de hand.

Ervaar de Hollandse Plassen

Goudse Hout wandelroute

Wandelroute 8 km

De Goudse Hout-route is een ANWB-wandeling die langs de Reeuwijkse Plassen en het natuurgebied van het Goudse Hout loopt, grotendeels over verharde paden. De route begint bij station Gouda Goverwelle, waar je kan parkeren. Voor het station staat het informatiebord van de Goudse Hout-route. De route wordt aangegeven met richtingsborden en is daardoor makkelijk te volgen. Na een korte wandeling door de weilanden voert de route al snel langs en tussen de Reeuwijkse Plassen door, met verrassende uitzichten op de plassen en eilandjes. Watervogels zoals de grote karekiet en smient vliegen hier in het rond. Na ruim vier kilometer sla je een pad in dat verder loopt langs de oevers en sluis van de Breevaart. Hierna loop je een klein stukje door een woonwijk, waarna het natuurgebied van het Goudse Hout aan je voeten ligt, met als verrassing een fraaie Heemtuin.

Op pad in het Groene Hart - Dagje of weekendje weg

Op zoek naar een leuke bestemming voor een dagje of nachtje weg in eigen land? Dichtbij huis is er ook veel moois te bewonderen en beleven. Het Groene Hart, een oase van rust, ruimte, natuur en gezellige vestingstadjes, ligt op je te wachten. Wandelen, fietsen of varen, het kan allemaal! Van een uurtje tot een paar dagen.

Het Groene Hart