Filmklassiekers in Parkvilla - in januari

Wij beginnen het nieuwe filmjaar goed! In de maand januari vertoont Parkvilla iedere zaterdagavond een moderne klassieker. De term ‘klassieker’ verwijst naar films, die om een bepaalde reden belangrijk zijn binnen de filmgeschiedenis. De Trois couleurs-trilogie wordt afgesloten met een filmmarathon. De bekroonde thriller van David Lynch genaamd Mulholland Drive wordt beschouwd als een van de beste films van deze eeuw. Check hier voor meer informatie. 

Voorafgaand aan de film Mulholland Drive op 7 januari geeft filmwetenschapper- en docent Rudi de Boer een inleiding. Aan de hand van een korte, prikkelende fragmenten wordt de unieke wereld van Lynch blootgelegd. 

Vanaf 14 januari wordt gestart met de Trois couleurs-trilogie van de Poolse regisseur Kieślowski. De drie films zijn genoemd naar de kleuren van de Franse vlag en zijn gebaseerd op de beginselen van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Met Trois couleurs geeft Kieślowski op dubbelzinnige en soms ironische wijze een hedendaagse betekenis aan deze drie idealen.

De film Trois couleurs: Bleu verbeeldt het thema vrijheid met een portret van een vrouw die haar man en dochter bij een auto-ongeluk heeft verloren. Een week later op 21 januari draait de film Trois couleurs: Blanc. Deze film behandelt de ongelijkheid tussen een Poolse immigrant en zijn Franse vrouw die een scheiding heeft aangevraagd vanwege zijn impotentie. En in Trois couleurs: Rouge op 28 januari staat het thema broederschap centraal, waarin het leven van een fotomodel parallel loopt aan dat van een gepensioneerde rechter.


Op 29 januari vertoont Parkvilla alle drie de films in een dagvullend programma met buffet.