Het wordt BINGEN met de Kerstdagen

Ja, je leest het goed; wat ga je doen met kerst als je een 60 plusser bent? Dezelfde vraag kun je natuurlijk ook stellen op je dertigste of als je achter in de zeventig bent, maar ik ben toevallig 61 jaar (voel me natuurlijk véél jonger) en houd mij de laatste jaren wat vaker bezig met de vraag Wat doen we dit jaar met de kerst?

Het begint natuurlijk met een goede voorbereiding, een mentale welteverstaan, want dat is zeer belangrijk. Zeker als je met frisse tegenzin aanschuift bij verplichte familiediners en stiekem hoopt op een klein conflict, terwijl je compleet losgaat tijdens een ouderwets bacchanaal. Want dat is natuurlijk ook kerst. Hou me ten goede, ik ben dol op ons traditionele familiediner dat ondertussen uit 26 personen bestaat, inclusief een moeder van 94 en een achterkleinkind van 1 jaar en altijd bij een van ons thuis wordt gevierd. Maar ook dit jaar zijn er weer de nodige strubbelingen en kan niet iedereen erbij zijn. Enfin, om jezelf dus mentaal voor te bereiden op de kerstdagen kun je alvast lekker in de stemming komen met mijn favoriete kerstfilms op Netflix. Ik heb er al een paar bekeken en volgens mijn dochter van 28 ben ik al aardig aan het bingen.

Wat ben ik aan het doen? Bingen dus (uitgesproken als binzjen) Niet in de zin van bingedrinken (comazuipen), maar van bingewatchen: een complete serie bekijken op Netflix, dvd of video in enige lange sessies. Marathonkijken heette dat vroeger. Critici noemen deze activiteit nu comakijken. Volgens diezelfde dochter echt iets voor de 60 plussers. We schijnen er meer de tijd voor te hebben of liggen halve nachten te kijken omdat we toch niet kunnen slapen. Natuurlijk heeft ze gelijk, maar als ze vraagt hoe mijn ideale kerst er uit ziet, zeg ik steevast:

Knuffel de mensen waar je van houdt, zet kerstmuziek op, kleed je extra mooi aan, maak een (minimaal) 3-gangen diner, bak kerstkoekjes, versier de kerstboom, maak een lange wandeling, neem een pyjamadag, drink warme chocolademelk, tel je zegeningen, ontbijt lang en uitgebreid, nodig familie en vrienden uit, haal goede herinneringen op, organiseer een spelletjesavond, ga lekker bingen, maar heb elkaar vooral lief en geniet!

Mijn zeven favoriete kerstfilms op Netflix:

· Falling for Christmas

· Christmas with you

· The Noël Diary

· A Boy Called Christmas

· Holidate

· Just Another Christmas

· Home for Christmas